Εδώ και μήνες η κυβέρνηση της Τανζανίας επιμένει ότι στη χώρα δεν υπάρχει ο κορωνοϊός, οπότε δεν υπάρχουν και σχέδια για εμβολιασμούς.
Η κυβέρνηση έχει μήνες να δημοσιεύσει στοιχεία για τον ιό και ελάχιστα είναι τα τεστ που γίνονται. Είναι πραγματικά αδύνατο να εκτιμηθεί η πραγματική έκταση του ιού στη χώρα και μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων επιτρέπεται επίσημα να μιλούν για το ζήτημα, σημειώνει το BBC.
Την ίδια ώρα πολίτες θρηνούν σιωπηλά τους θανάτους συγγενών που υποπτεύονται ότι είχαν κορωνοϊό. Οι περισσότεροι έχουν επιλέξει να μην μιλήσουν, επειδή φοβούνται αντίποινα από την κυβέρνηση.
Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος της χώρας Τζον Μαγκουφούλι δήλωσε ότι η Τανζανία είναι «Covid-free», ενώ μαζί με άλλους κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους χλεύασε την αποτελεσματικότητα των μασκών, αμφισβήτησε το ότι λειτουργούν τα τεστ και κορόιδεψε τις γειτονικές χώρες που πήραν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό.
Επίσης ο Μαγκουφούλι ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη, ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι επιβλαβή και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν εισπνοές ατμού και να χρησιμοποιούν φυτικά φάρμακα. Τίποτα από τα δύο δεν έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως θεραπεία.
Δεν είναι σαφές γιατί ο πρόεδρος εξέφρασε τέτοιο σκεπτικισμό για τα εμβόλια, αλλά πρόσφατα δήλωσε ότι οι πολίτες της Τανζανίας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως «πειραματόζωα». «Αν ένας λευκός άνδρας ήταν ικανός να βρει εμβόλια, θα έπρεπε να είχε βρει εμβόλιο για το AIDS και τον καρκίνο έως τώρα», είπε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αντίθετη άποψη. «Τα εμβόλια δουλεύουν και ενθαρρύνω την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για μια εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε η δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Αφρική, συμπληρώνοντας ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη χώρα.
Εισπνοές και φυτικά smoothie προτείνει το υπουργείο
Όμως, η υπουργός Υγείας της Τανζανίας, Ντόροθι Γκουαζίμα, αυτή την εβδομάδα επανέλαβε τη θέση του Μαγκουφούλι για τα εμβόλια και πρόσθεσε πως το υπουργείο «έχει τη δική του διαδικασία για το πώς λαμβάνει τα όποια φάρμακα και το κάνουμε αυτό αφού πρώτα έχουμε ικανοποιηθεί από το προϊόν».
Οι δηλώσεις της υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία αξιωματούχος έδειξε πώς παρασκευάζεται ένα smoothie με τζίντζερ, κρεμμύδια, λεμόνια και πιπέρι, ένα ρόφημα που- σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που ειπώθηκαν- βοηθά στην αποτροπή μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Για αυτό τον ισχυρισμό δεν παρουσιάστηκε καμία απόδειξη.
Η υπουργός κάλεσε επίσης τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους όπως και «να κάνουν εισπνοές με ατμό από βότανα, να τρώνε θρεπτικά τρόφιμα, να πίνουν άφθονο νερό και να χρησιμοποιούν τα φυσικά γιατρικά με τα οποία είναι ευλογημένη η χώρα μας». Όλα αυτά, όχι όμως επειδή ο κορωνοϊός είναι εντός της Τανζανίας, αλλά για να είναι προετοιμασμένοι οι πολίτες επειδή ο κορωνοϊός «σαρώνει» γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την υπουργό.
Στην Τανζανία μόνο η υπουργός Υγείας, ο πρόεδρος και άλλοι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επιτρέπεται να δίνουν πληροφορίες για τον κορωνοϊό. Όμως, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η καθολική εκκλησία της χώρας έσπασε τη σιωπή και ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.
«Ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη εδώ. Ας μην είμαστε απερίσκεπτοι, πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, πρέπει να ξαναρχίσουμε να φοράμε μάσκες», δήλωσε ο επίσκοπος του Νταρ Ες Σαλάμ, Γιούντα Ταντέι Ρουγουάιτσι.
Επίσης ο γραμματέας της Επισκοπικής Συνόδου της Τανζανίας δήλωσε στο BBC πως η εκκλησία έχει παρατηρήσει αύξηση στις κηδείες σε αγροτικές περιοχές. Από δύο τελετές την εβδομάδα, πλέον γίνονται καθημερινά. «Σίγουρα κάτι πάει στραβά», συμπλήρωσε. Αλλά η υπουργός Υγείας έκανε λόγο για κινδυνολογία.
Ενδεικτικό του κλίματος στην Τανζανία είναι ένα περιστατικό με ένα γνωστό διεθνές σχολείο στην πόλη Μόσι. Στα τέλη Ιανουαρίου το σχολείο ανακοίνωσε ότι σταματά τα μαθήματα με φυσική παρουσία σε μία τάξη, επειδή βρέθηκε μαθητής στον κορωνοϊό. Μετά τη συνάντηση με κυβερνητικές αρχές, το σχολείο ανακάλεσε και ζήτησε συγγνώμη για τη διασπορά ψευδών πληροφοριών.
Πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε απόλυτη άρνηση, καθώς υπάρχουν στιγμές που φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι ο ιός μπορεί να βρίσκεται ακόμη στην Τανζανία.
Τον Ιανουάριο, μέρες αφότου η Δανία ανακοίνωσε ότι δύο πολίτες της που είχαν επισκεφθεί στην Τανζανία βρέθηκαν θετικοί στο πιο μεταδοτικό νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, ο Μαγκουφούλι κατηγόρησε τους Τανζανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για την «εισαγωγή ενός νέου, περίεργου κορωνοϊού».
Στις αρχές του μήνα, έπειτα από επίσκεψη σε δύο νοσοκομεία ο καθηγητής Μαμπούλα Μέμπε, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Υγείας, είπε πως οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα έχουν υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια ή άσθμα και όχι κορωνοϊό. Αλλά, σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι «δεν έχουν κορωνοϊό όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο», υπονοώντας ότι υπάρχουν κάποιοι με τον ιό.
Τέλος, την Παρασκευή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο καθηγητής Μαμούμπα Μέμπε ενθάρρυνε τον κόσμο να φορά μάσκες, αλλά «όχι για τον κορωνοϊό, όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά για να αποτραπούν οι αναπνευστικές ασθένειες».