Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αναζητά νέους αστροναύτες για πρώτη φορά εδώ και έντεκα χρόνια.
Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 31 Μαρτίου και οι γυναίκες ενθαρρύνονται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους καθώς η υπηρεσία επιθυμεί «να διευρύνει τη διαφορετικότητα στις τάξεις της», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια τη Δευτέρα. «Για να πάμε πιο μακριά από ποτέ, πρέπει να κοιτάξουμε σε μεγαλύτερο εύρος από ποτέ», ανέφερε ο Jan Wörner, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
«Αυτή η διαδικασίας πρόσληψης είναι το πρώτο βήμα και ευελπιστώ πως θα δω την υπηρεσία να αναπτύσσεται σε όλες τις περιοχές της διαστημικής εξερεύνησης και καινοτομίας, μαζί με τους διεθνείς συνεργάτες μας, μέσα στα επόμενα χρόνια.»
Σύμφωνα με τον David Parker, διευθυντή του τμήματος Ρομποτικής και Ανθρώπινης Εξερεύνησης, η υπηρεσία ενδιαφέρεται να λάβει αιτήσεις από «κάθε μέρος της κοινωνίας».
«Η διαφορετικότητα στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία δεν πρέπει μόνο να αφορά την καταγωγή, την ηλικία, και το φύλο των αστροναυτών μας αλλά ίσως και τις σωματικές τους αναπηρίες», αναφέρει ο Parker σε δήλωσή του. «Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, μαζί με τις προσλήψεις το Parastronaut Feasibility Project, μία καινοτομία που ο καιρός της έχει φτάσει.»
Οι αιτήσεις θα πραγματοποιούνται από 31/03 έως 23/05 μέσω της σελίδας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Οι υποψήφιοι θα περάσουν από μία διαδικασία επιλογής έξι σταδίων η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου του 2022. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πολίτες κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, το ύψος τους να είναι από 1.53 έως 1.90 και να μιλούν και να διαβάζουν αγγλικά.
Παράλληλα, η υπηρεσία απαιτεί πτυχίο ή ισότιμό του, στις φυσικές επιστήμες, τη μηχανική ή την ιατρική και θα επιλέξει υποψηφίους με τουλάχιστον τρία χρόνια προϋπηρεσίας σε σχετικό τομέα. Ιδανικά οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι 27 έως 37 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, NASA και της ESA, υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τη συνεργασία των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, και ειδικότερα του διαστημικού σταθμού Gateway.
Με πληροφορίες από CNN