Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία δεν θα λάβουν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού όπως είχε προγραμματιστεί λόγω έλλειψης σε ειδικές σύριγγες - παράλειψη που θα μπορούσε να αναστατώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.
Οι κανονικές σύριγγες που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία δεν μπορούν να εξάγουν την έκτη και τελική δόση από κάθε φιαλίδιο που κατασκεύασε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Νοριχίσα Ταμούρα.
Η Ιαπωνία εξασφάλισε 144 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer -αρκετές για 72 εκατομμύρια άτομα- υπολογίζοντας ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει έξι δόσεις.
Κάθε εμβολιαζόμενος χρειάζεται δυο δόσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων, για να αυξήσει το επίπεδο προστασίας, σύμφωνα με την Pfizer.
Ωστόσο η έλλειψη σε «dead space» σύριγγες [σ.σ. σύριγγες χαμηλού νεκρού χώρου] -διαθέτουν στενό έμβολο που μπορεί να βγάλει το εμβόλιο που περισσεύει- σημαίνει ότι οι εμβολιαζόμενοι στην Ιαπωνία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κανονικές σύριγγες, οι οποίες είναι ικανές να εξάγουν μόνο πέντε δόσεις ανά φιαλίδιο ή αρκετές για 60 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Οι σύριγγες που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία μπορούν να βγάλουν μόνο πέντε δόσεις», είπε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις σύριγγες που μπορούν να εξάγουν έξι δόσεις αλλά δεν φτάσουν, φυσικά, καθώς θα χορηγηθούν περισσότερες δόσεις».
Η κυβέρνηση ζήτησε από τους κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού να αυξήσουν την παραγωγή από τις ειδικές σύριγγες.
Η Ιαπωνία δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν επίσης αναφέρει έλλειψη σε τέτοιου είδους σύριγγες, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα υπάρξει σκληρός ανταγωνισμός προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον αποθέματα.
Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας είπε στο Jiji Press: «Όταν έγινε το συμβόλαιο, δεν ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι ένα φιαλίδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για έξι δόσεις. Δεν αρνούμαι πως το επιβεβαιώσαμε με καθυστέρηση».
Με πληροφορίες από Guardian