Η Ουάσινγκτον κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Οσμάν Καβαλά, που είναι υπό κράτηση εδώ και περίπου τρία χρόνια, χωρίς καταδίκη.
«Οι απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά, η συνεχιζόμενη κράτησή του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του- και κυρίως της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του- υπονομεύουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία», επισημαίνει ακόμη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.
Παράλληλα η Ουάσινγκτον κάλεσε την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και «να διασφαλίσει μια δίκαιη, διαφανή και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης, σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις».
Ο Οσμάν Καβαλά απαλλάχθηκε πέρυσι από κατηγορίες που σχετίζονταν με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, αλλά σχεδόν αμέσως συνελήφθη εκ νέου, για κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Στη συνέχεια, εφετείο ανέτρεψε την αθώωσή του για τις κατηγορίες σχετικά με τις διαδηλώσεις.
Την περασμένη Παρασκευή δικαστήριο αποφάσισε να συνδυάσει δύο εκκρεμείς υποθέσεις και απέρριψε το αίτημα του Καβαλά για αποφυλάκιση. Η Τουρκία κατηγορεί τον 64χρονο ότι συνεργάστηκε με τον Χένρι Μπάρκεϊ- επιφανή γεννημένο στην Τουρκία ακαδημαϊκό που ζει στις ΗΠΑ- και αμφότεροι κατηγορήθηκαν με απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.
Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Μπάρκεϊ είχε διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και ο Μπάρκεϊ έχε χαρακτηρίσει απολύτως κατασκευασμένες τις κατηγορίες σε βάρος του.
«Επίσης σημειώνουμε με ανησυχία την εμπλοκή του Αμερικανού πολίτη Χένρι Μπάρκεϊ σε αυτές τις αδικαιολόγητες δικαστικές διαδικασίες. Πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του δρ. Μπάρκεϊ είναι αβάσιμες», επεσήμανε στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κάλεσε την Άγκυρα να επιλύσει αυτή την υπόθεση «με δίκαιο, διαφανή και γρήγορο τρόπο».
Με πληροφορίες από Reuters