WSJ: Η Κίνα αρνήθηκε να δώσει στον ΠΟΥ ανεπεξέργαστα δεδομένα για τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού

WSJ: Η Κίνα αρνήθηκε να δώσει στον ΠΟΥ ανεπεξέργαστα δεδομένα για τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

Οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στους ερευνητές του ΠΟΥ ανεπεξέργαστα, προσωποποιημένα στοιχεία για τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πότε και πώς ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού στην Κϊνα.

Αυτό αποκάλυψαν στην Wall Street Journal μέλη της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μίλησαν για έντονες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την έλλειψη λεπτομερειών. Οι κινεζικές αρχές απέρριψαν αιτήματα για τέτοια δεδομένα για 174 κρούσματα κορωνοϊού που έχουν ταυτοποιήσει από την αρχική φάση της έξαρσης στη Γουχάν, τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι και επιστήμονες παρείχαν τις δικές τους εκτενείς περιλήψεις και αναλύσεις των δεδομένων για τα κρούσματα, σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας του ΠΟΥ η οποία έκανε έρευνα στη χώρα για την προέλευση του κορωνοϊού. Επίσης παρείχαν συγκεντρωτικά δεδομένα και αναλύσεις αναδρομικών ερευνών μέσω των ιατρικών αρχείων από τους μήνες πριν αναγνωριστεί η έξαρση του κορωνοϊού στη Γουχάν, λέγοντας ότι δεν βρήκαν καμία απόδειξη για τον ιό.

Όμως, δεν επετράπη στην ομάδα του ΠΟΥ να δει τα ανεπεξέργαστα δεδομένα που αποτελούν τη βάση αυτών των αναδρομικών μελετών, που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να κάνουν τη δική τους ανάλυση για το πόσο νωρίς και σε τι έκταση άρχισε να εξαπλώνεται ο ιός στην Κίνα.

Οι χώρες- μέλη συνήθως παρέχουν τέτοια δεδομένα- τα οποία είναι ανώνυμα αλλά διαχωρισμένα, προκειμένου οι ερευνητές να μπορούν να δουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες σε κάθε περίπτωση- στο πλαίσιο των ερευνών του ΠΟΥ, επεσήμαναν τα μέλη της ομάδας.

«Μας έδειξαν μερικά παραδείγματα, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να τα δώσουν όλα, κάτι που είναι η στάνταρντ επιδημιολογική έρευνα», δήλωσε ο Ντόμινικ Ντιούερ, Αυστραλός μικροβιολόγος της ομάδας του ΠΟΥ. «Οπότε, η ερμηνεία των δεδομένων γίνεται πολύ περιορισμένη από την πλευρά μας, παρότι η άλλη πλευρά μπορεί να το θεωρεί αρκετά καλό αυτό», συμπλήρωσε.

Η έρευνα του ΠΟΥ στην Κίνα εξέτασε το αν ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στη χώρα πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, όταν λένε οι κινεζικές αρχές ότι αναφέρθηκε ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα Covid-19.

Σύμφωνα τα όσα είπαν οι ερευνητές του ΠΟΥ στην Wall Street Journal, περίπου 90 ασθενείς σε νοσοκομεία της κεντρικής Κίνας είχαν συμπτώματα παρόμοια με του κορωνοϊού, δύο μήνες προτού αναγνωριστεί η έξαρση στη Γουχάν. Οι κινεζικές αρχές έκαναν σε όλους τους τεστ αντισωμάτων πάνω από έναν χρόνο αργότερα, όταν αυτά θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί σε επίπεδο που δεν θα ήταν ανιχνεύσιμα. Ο χρόνος που χάθηκε δεν επιτρέπει στους ερευνητές να πουν αν αυτοί οι ασθενείς μπορεί να ήταν κρούσματα κορωνοϊού ή να είχαν μια παρόμοια ασθένεια του αναπνευστικού.

Η άρνηση των κινεζικών αρχών να δώσουν ανεπεξέργαστα, προσωποποιημένα δεδομένα για 174 αρχικά κρούσματα και για πιθανές προγενέστερες περιπτώσεις, όπως οι ασθενείς με πνευμονία τους μήνες πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, προκάλεσαν τεταμένες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Θία Φίσερ, Δανή επιδημιολόγος μέλος της ομάδας, παραδέχθηκε ότι κάποιες φορές οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα. «Είμαι επιστήμονας και εμπιστεύομαι τα δεδομένα. Εμπιστεύομαι τεκμηριωμένες αποδείξεις βασισμένες σε δεδομένα, δεν εμπιστεύομαι απλά ό,τι μου λέει ο οποιοσδήποτε», συμπλήρωσε.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν είδε ασυνέπειες στα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα στη Γουχάν, αλλά δεν μπορούσε να κάνει ανάλυση σε βάθος χωρίς να δει τα ανεπεξέργαστα δεδομένα. Τέτοια δεδομένα θα τα παρείχαν σχεδόν οι περισσότερες χώρες, σημείωσε.

Μέχρι τη στιγμή που η ομάδα αποχώρησε από τη Γουχάν, δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για την παροχή αυτών των ανεπεξέργαστων δεδομένων, δήλωσε ο Ντιούερ.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν την Πέμπτη ότι έκαναν τεστ αντισωμάτων και έλεγξαν τα ιατρικά αρχεία από 233 νοσοκομεία και κλινικές, αλλά δεν βρήκαν αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός είχε εξαπλωθεί στη Γουχάν πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποκλείσει αυτή την υπόθεση. «Θέλω να διευκρινίσω ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και απαιτούν περαιτέρω μελέτη», είπε. Η συνοπτική αναφορά της ομάδας για τα ευρήματά της θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και η πλήρης έκθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η Χαμάς θέλει «σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων» για να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς θέλει «σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων» για να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός

«Η Χαμάς είναι έτοιμη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων», φέρεται να είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.
LIFO NEWSROOM