Ο στρατός του Ισραήλ καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει στη Ράφα, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ο στρατός του Ισραήλ καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει στη Ράφα, καταγγέλλουν οι κάτοικοι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την πόλη της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. 

Πολλοί φοβούνται ότι η κίνηση αυτή του Ισραήλ αποτελεί μέρος σχεδίου περιορισμού του πληθυσμού σε έναν τεράστιο καταυλισμό, εγκατεστημένο στο άγονο έδαφος.

Για σχεδόν δύο μήνες, από τότε που κατέρρευσε η εξαήμερη εκεχειρία, ο Ισραήλ έχει επιβάλει τον μεγαλύτερο σε διάρκεια πλήρη αποκλεισμό της Γάζας, εμποδίζοντας την άφιξη τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Τον Μάρτιο, το Ισραήλ επανεκκίνησε τη χερσαία του εκστρατεία, καταλαμβάνοντας εκτεταμένες περιοχές και διατάζοντας την εκκένωση των λεγόμενων «ουδέτερων ζωνών», περιλαμβανομένης της Ράφα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της Λωρίδας της Γάζας.

Η νέα «ανθρωπιστική ζώνη» στη Ράφα και το μέλλον της Γάζας

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο στρατός δημιουργεί μια νέα «ανθρωπιστική ζώνη» στη Ράφα, όπου θα μετακινηθούν άμαχοι μετά από ελέγχους ασφαλείας, με στόχο την απομάκρυνση των μαχητών της Χαμάς. Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας θα πραγματοποιείται μέσω ιδιωτικών εταιρειών.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις αναφορές αυτές, ενώ κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν συνεχείς εκρήξεις από τη «νεκρή ζώνη» της Ράφα, μιας πόλης που αριθμούσε 300.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

«Οι εκρήξεις δεν σταματούν ποτέ, μέρα και νύχτα. Όταν σείεται το έδαφος, ξέρουμε ότι καταστρέφονται κι άλλα σπίτια. Η Ράφα χάθηκε», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος στο Reuters ο Ταμέρ, εκτοπισμένος στο Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ. Ο ίδιος ανέφερε ότι δέχεται τηλεφωνήματα από φίλους στην Αίγυπτο, των οποίων τα παιδιά παραμένουν άγρυπνα από τον φόβο.

Άλλος εκτοπισμένος, ο Αμπού Μοχάμεντ, δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως αναγκαστούν να μετακινηθούν σε μια Ράφα που θα λειτουργεί ως "κλουβί" για τους αμάχους, απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κρίση στη Γάζα και ο κίνδυνος λιμού

Το Ισραήλ, το οποίο επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα στις 2 Μαρτίου, ισχυρίζεται ότι κατά την προηγούμενη εκεχειρία είχαν φτάσει επαρκείς προμήθειες, και ότι η μη είσοδος νέας βοήθειας αποσκοπεί στο να αποτραπεί η εκμετάλλευσή της από τη Χαμάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται στο χείλος μαζικού λιμού και η κατάσταση είναι η χειρότερη από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες.

Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα στον παράκτιο θύλακα. Δέκα άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια, ενώ έξι άλλοι σε επίθεση σε καφετέρια στα νότια της Γάζας. Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν σκληρές εικόνες από τα θύματα.

Προσπάθειες για νέα κατάπαυση πυρός και επιβίωση στη Γάζα

Οι συνομιλίες με μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου δεν έχουν καταφέρει να παρατείνουν την κατάπαυση πυρός, κατά την οποία η Χαμάς είχε απελευθερώσει 38 ομήρους και το Ισραήλ είχε αφήσει ελεύθερους εκατοντάδες κρατούμενους.

Σήμερα, 59 Ισραηλινοί όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, με λιγότερους από τους μισούς να θεωρούνται ζωντανοί. Η Χαμάς ζητά τον τερματισμό του πολέμου για να προχωρήσει σε απελευθερώσεις, ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση αν δεν αφοπλιστεί πλήρως η οργάνωση.

Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα τροφίμων στη Γάζα έχουν εξαντληθεί μετά τον μεγαλύτερο αποκλεισμό στην ιστορία του θύλακα. Οι κάτοικοι αναζητούν χόρτα και ξερά φύλλα για να τραφούν, ενώ ψαράδες πιάνουν και πωλούν χελώνες.

Μια γυναίκα από την Πόλη της Γάζας, που ζήτησε ανωνυμία, περιέγραψε στο Reuters τη δραματική κατάσταση: «Ο γιατρός μου είπε ότι χρειάζομαι επέμβαση για πέτρες στα νεφρά, αλλά προτίμησα να πάρω παυσίπονα και να δώσω τα λεφτά για φαγητό στα παιδιά μου».

«Δεν υπάρχει κρέας, ούτε αέριο για το μαγείρεμα, ούτε αλεύρι. Δεν υπάρχει ζωή. Αυτή είναι η Γάζα», κατέληξε.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν 251 ομήρους από το Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Έκτοτε, πάνω από 52.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, σύμφωνα με τις τοπικές παλαιστινιακές υγειονομικές υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Διεθνή / Ιράν: Στους 65 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Για «αμέλεια» μιλά η κυβέρνηση

Η έκρηξη στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν προκάλεσε 65 θανάτους – Φωτιά από χημικά υλικά, αμέλεια και πολιτική αναταραχή στο φόντο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
LIFO NEWSROOM