Η Γουινέα κήρυξε και επισήμως επιδημία Έμπολα καθώς καταμετρά τους πρώτους νεκρούς

Η Γουινέα κήρυξε και επισήμως επιδημία Έμπολα καθώς καταμετρά τους πρώτους νεκρούς Facebook Twitter
GETTY IMAGES (Φωτογραφία αρχείου)
0

Το κράτος της Γουινέας στην Αφρική κήρυξε και επισήμως πως αντιμετωπίζει νέα επιδημία του ιού έμπολα σε μία περίοδο που ολόκληρη η υφήλιος μαστίζεται και από την πανδημία κορωνοϊού.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πέθαναν τα τελευταία 24ωρα από τον ιό στη χώρα, ενώ έχουν διαπιστωθεί ακόμα τέσσερα κρούσματα. Και οι εφτά εκδήλωσαν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και αιμορραγία μετά από την κηδεία μιας νοσοκόμας στην οποία είχαν παραστεί. Η νοσηλεύτρια από τη Γκουέκε είχε αρρωστήσει στα τέλη του Ιανουαρίου και ετάφη την 1η Φεβρουαρίου.


Οι αρχές εκφράζουν φόβο για περισσότερα κρούσματα. «Ανησυχούμε πραγματικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γουινέας Ρεμί Λαμάχ. Οι υπεύθυνοι διαβεβαίωσαν πως η χώρα θα παραλάβει νέα εμβόλια για τον ιό με τη μεσολάβηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Από το 2013 έως το 2016 περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι πέθαναν στη Δυτική Αφρική από την επιδημία έμπολα που είχε ξεκινήσει και πάλι από τη Γουινέα. 

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκείνης της επιδημίας, που έπληξε κυρίως την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, είχαν δοκιμαστεί διάφορα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια επιτυχώς και για τα ξεσπάσματα του έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έιναι σε πλήρη επιφυλακή και επικοινωνία με τον παρασκευαστή του εμβολίου, για να διασφαλίσει πως οι απαραίτητες δόσεις θα είναι διαθέσιμες το ταχύτερο δυνατό» για την μάχη με τον ιό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γουινέα Άλφρεντ Τζορτζ Κι-Ζέρμπο. 

Εκτός από το εμβόλιο, τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών. 

Οι κηδείες σε μικρές κοινότητες αποτελούν συχνά αιτία εξάρσεων, καθώς κατά παράδοση πολλοί άνθρωποι βοηθούν στο πλύσιμο μιας σορού. Τα πτώματα των νεκρών αποτελούν κυριολεκτικά τοξική πηγή του έμπολα ενώ η περίοδος εκκόλαψης κυμαίνεται από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν από αφυδάτωση ή πολλαπλή κατάρρευση οργάνων.

Ο έμπολα μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα όπως χιμπατζήδες, νυχτερίδες και αντιλόπες των δασών. Μη εξημερωμένα ζώα που σκοτώνονται για τροφή αποτελούν την «δεξαμενή» του έμπολα στη φύση. Από άνθρωπο σε άνθρωπο ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή, την ανταλλαγή σωματικών υγρών και εμμέσως σε μολυσμένο περιβάλλον

Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν απομονωθεί σύμφωνα με το υπουργείο υγείας και γίνεται ιχνηλάτηση των άμεσων επαφών.  Η περιοχή του νέου ξεσπάσματος είναι χονδρικά η ίδια με το επίκεντρο της επιδημίας του 2013.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM
Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Κορυφαία πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Διεθνή / Κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Ξεχωριστά από τη δημόσια διαφωνία, μια ομάδα ηγετικών πανεπιστημίων σχεδιάζει στρατηγικά στο παρασκήνιο την αντίδρασή της στον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal
LIFO NEWSROOM