Το Κρεμλίνο δηλώνει «έτοιμο» για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, «χωρίς προϋποθέσεις», όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβήτησε την προθυμία του Πούτιν να σταματήσει την τριετή αυτή επίθεση, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: «Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία χωρίς προαπαιτούμενα».
Νωρίτερα, δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Κριμαία, ήρθαν σε αντίθεση με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενδέχεται να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τον στόχο της ανάκτησης της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
«Νομίζω ναι. Η Κριμαία, αυτό ήταν πριν από 12 χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ, σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της Κριμαίας.
Από τη δική της πλευρά, η Ουκρανία έχει καταστήσει ξεκάθαρο, ότι θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής της επικράτειας και απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, όχι μόνο από τα εδάφη που κατέλαβαν μετά το 2022, αλλά και από περιοχές όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς.
Ουκρανία: Θέλω κατάπαυση του πυρός, λέει ο Τραμπ
Σε δηλώσεις του από τον διάδρομο του αεροδρομίου της Μόρισταουν, στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια απευθείας έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσει άμεσα τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. «Θέλω να παύσει πυρ. Καθίστε στο τραπέζι κι υπογράψτε τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ, εντείνοντας την πίεση για άμεσες διαπραγματεύσεις. Η τοποθέτησή του σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση από την πλευρά του πρώην προέδρου, ο οποίος στο παρελθόν είχε επικριθεί για την πιο ήπια στάση του απέναντι στη Μόσχα.
Η Ουκρανία, ωστόσο, παραμένει κατηγορηματική: καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη αν δεν περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η γραμμή αυτή εκφράστηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του Ζελένσκι με Δυτικούς ηγέτες, όπου επανέλαβε ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να βασίζεται σε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις έναντι της Ρωσίας».