Η Τουρκία στην 6η θέση των χωρών - προορισμών των ελληνικών προϊόντων

Η Τουρκία στην 6η θέση των χωρών - προορισμών των ελληνικών προϊόντων Facebook Twitter
Pixabay
0

Στα 2,1 δισ. ευρώ, έφτασαν οι διμερείς εμπορικές ροές Ελλάδας - Τουρκίας, για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή ήταν μειωμένες κατά 24% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ελλειμματικό για την Ελλάδα (182,7 εκατ. ευρώ), διευρυμένο κατά 112,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι ελληνικές εξαγωγές στο 9μηνο του 2020 ανήλθαν σε 968,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 28,4%, τοποθετώντας την Τουρκία στην 6η θέση μεταξύ των χωρών - προορισμών των ελληνικών προϊόντων, για την εν λόγω περίοδο, από 4η θέση το 2019.

Οι ελληνικές εισαγωγές, την ίδια περίοδο, ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 19,9% και η Τουρκία κατατάσσεται στη 13η θέση μεταξύ των χωρών - προμηθευτών της Ελλάδας, από 10η το 2019.

Η Γερμανία σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας

Η αξία των τουρκικών εξαγωγών για το 2020 διαμορφώθηκε σε 169,48 δισ. δολάρια ΗΠΑ συνολικά, με σημαντικό μέρος αυτών (περί τα 70 δισ.δολάρια) να απορροφάται από αγορές της ΕΕ.

Σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας αναδείχτηκε, για μια ακόμη χρονιά, η Γερμανία.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις τουρκικές εξαγωγές οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση 4,3% (219,4 δισ. δολάρια).

Το γεγονός αυτό είχε αρνητική επίδραση στο εμπορικό ισοζύγιο της γειτονικής χώρας, με το εμπορικό έλλειμμα να σημειώνει ετήσια αύξηση 69% διαμορφούμενο σε 49,9 δισ. δολάρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM
Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Οικονομία / Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
LIFO NEWSROOM