ΑΘΗΝΑ, ΤΕΞΑΣ
Προκειμένου να δικαιολογηθεί η πολύωρη διακοπή ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά της Αθήνας, ένα από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν ότι το ίδιο συνέβη στο Τέξας. Βολικό μεν επιχείρημα για τις τρέχουσες κομματικές πολεμικές, αλλά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Όντως, στο Τέξας έμειναν δίχως ρεύμα περί τα 4,4 εκατομμύρια καταναλωτές, εξαιτίας της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε τη χώρα.
Η παραγωγή ρεύματος στην πολιτεία του Τέξας διασφαλίζεται με χρήση φυσικού αερίου, άνθρακα, ανανεώσιμων πηγών και πυρηνικής ενέργειας. Το δριμύ ψύχος και το χιόνι έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλές από αυτές τις γεννήτριες παραγωγής ενέργειας. Εκτιμάται ότι η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 34.000 megawatts, ήτοι περίπου 40% από την εκτιμούμενη δυναμικότητα των 82.000 megawatts, σύμφωνα με το ERCOT (Electric Reliability Council of Texas).
Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Το Τέξας είναι η μοναδική πολιτεία της οποίας το δίκτυο δεν συνδέεται με τα άλλα δίκτυα της χώρας — είναι ανεξάρτητο και απομονωμένο. Συνεπώς, ούτε οι γεννήτριες ήταν προσαρμοσμένες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε η πολιτεία μπορούσε να εξυπηρετηθεί από άλλες πολιτείες. Παρεμπιπτόντως, αναφέρω ότι ήδη ξεκίνησε μια έντονη ιδεολογικο-πολιτική διαμάχη σχετικά με την απορρύθμιση της ενέργειας.
Απεναντίας, στη χώρα μας η μεγάλη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών οφείλεται σε μιαν απελπιστικά μπανάλ αιτία: τα δέντρα και τα κλαδιά τους. Και ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Όλοι και κανένας: ΔΕΔΔΗΕ, Δήμοι, Περιφέρεια, Κράτος.
Είναι λίαν ενδιαφέρον πώς, αντί να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αίφνης μας πιάνουν τα μεγαλόπνοα. Πρέπει να γίνει υπογειοποίηση των ηλεκτροφόρων καλωδιώσεων ήταν ένα από τα ρεφρέν των ημερών. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, και εγώ είμαι υπέρ της υπογειοποίησης, όπως και 10.000.000 Έλληνες. Ωστόσο, όταν το πρόβλημα είναι ο χλοοτάπητας του γηπέδου, είναι πλήρης παραλογισμός να απαντάς ότι πρέπει να κατασκευάσουμε νέο γήπεδο.
Με δυο λόγια, δεν χρειαζόμαστε έναν Βιμ Βέντερς να γυρίσει την ταινία «Αθήνα, Τέξας»· ένας Σακελλάριος θα ήταν υπεραρκετός — το λέω με πλήρη σεβασμό σε όσους αγωνίστηκαν να επανέλθει η πόλη στους κανονικούς της ρυθμούς.
Πηγή: Reuters, Houston Chronicle, The Texas Tribune
• • •
ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ MΙANMAΡ
Συνεχίζονται και σήμερα οι μαζικές διαδηλώσεις στη Μιανμάρ εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσει άγρια καταστολή ή/και λουτρό αίματος, αν θα επιτευχθεί κάποιο είδος συμβιβασμού ή αν θα νικήσει ο λαός της χώρας.
Δύο σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτον, οι κοινωνιολόγοι θα πρέπει να επεξεργαστούν εκ νέου τις απόψεις τους για την Γενιά Ζ. Αυτοί οι νέοι που διεθνώς χαρακτηρίστηκαν απαθείς και αδιάφοροι, έως και εγωκεντρικοί, αποτελούν τον πυρήνα των διαδηλωτών.
Δεύτερον, τα αντικινεζικά συναισθήματα βρίσκονται στα ύψη, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται η Κίνα.
• • •
ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Δεν θα έλεγα ότι η κτηνοτροφία ανήκει στα ενδιαφέροντά μου, αλλά μου άρεσε το γραφικό και με εντυπωσίασε μια πρωτιά της χώρας μας.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το ζωικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικό: 143 εκατ. χοίροι, 77 εκατ. βοοειδή, 67 εκατ. πρόβατα, και 12 εκατ. κατσίκες τον Δεκέμβριο 2019.
Οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ εκτρέφουν το περισσότερο ζωικό κεφάλαιο. Η Ισπανία εκτρέφει το 22% των χοίρων της ΕΕ, το 9% των βοοειδών, το 25% των προβάτων και το 23% των κατσικών· η Γερμανία, το 18% των χοίρων και το 15% των βοοειδών· και η Γαλλία, το 9% των χοίρων, το 24% των βοοειδών και το 12% των προβάτων.
Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά στα πρόβατα (14%) και είναι πρώτη στις κατσίκες με 31% του συνολικού πληθυσμού των κατσικών.
• • •
ΛΕΥΚΟ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Στις 18 Φεβρουαρίου 1943 συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο τα αδέλφια Χανς και Σόφι Σολ, και ο Κρίστοφ Προμπστ. Τέσσερις μέρες μετά οδηγήθηκαν στο Ναζιστικό Λαϊκό Δικαστήριο, καταδικάστηκαν σε θάνατο, και την ίδια μέρα εκτελέστηκαν με αποκεφαλισμό.
Μαζί με τον Αλέξανδρο Σμόρελ, τον Βίλι Γκραφ, και τον καθηγητή Κουρτ Χούμπερ, που εκτελέστηκαν την ίδια χρονιά, αποτελούσαν τον πυρήνα της αντιστασιακής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο», η οποία στη βραχύβια ζωή της (Ιούνιος 1942 – Φεβρουάριος 1943) καλούσε με προκηρύξεις και συνθήματα στους τοίχους τους Γερμανούς να αντισταθούν στον Ναζισμό για να μη χάσουν την ψυχή τους. Το είχαν γράψει στο πρώτο φυλλάδιο:
Ποιος από εμάς μπορεί να φανταστεί την ντροπή που θα πέσει επάνω μας και επάνω στα παιδιά μας όταν θα βγουν στο φως τα τρομερά εγκλήματα που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία;
Ήταν νέοι, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (όλοι φοιτητές της Ιατρικής, πλην της Σόφι Σολ που σπούδαζε Βιολογία) και Χριστιανοί όλων των δογμάτων. Προπάντων, θαρραλέοι ιδεαλιστές που το απέδειξαν και στα βασανιστήριά τους και βαδίζοντας προς τη λαιμητόμο.
Αγωνίζονταν για το ακατόρθωτο. Τη μέρα της σύλληψής τους, ο Γκέμπελς εκφωνεί την πιο διάσημη ομιλία του (Sportpalastrede), στην οποία σηκώνει την παντιέρα του ολοκληρωτικού πολέμου ενώπιον ενός προσεκτικά επιλεγμένου και παραληρούντος ακροατηρίου.
Η ομιλία διέλυσε όσες αμφιβολίες απέμειναν: η συντριβή του ναζισμού ήταν μονόδρομος, αν υπήρχε ελπίδα οι Γερμανοί να ξαναβρούν τα καλά τους στοιχεία. Αυτά, χάρη στα οποία οι λίγοι φοιτητές του Λευκού Ρόδου διέσωσαν λίγη αξιοπρέπεια του γερμανικού λαού.
• • •
ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ
Ούτε καν αιώνας μάς χωρίζει από αυτή την αποκρουστική επιστολή, μόνον 60 χρόνια.
Ένα πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ απορρίπτει έναν νέο να σπουδάσει, επειδή έτυχε να γεννηθεί μαύρος.
• • •
ΤΖΟΡΝΤΑΝΟ ΜΠΡΟΥΝΟ
Στις 17 Φεβρουαρίου του 1600, ο Τζορντάνο Μπρούνο οδηγείται στην πυρά ως αιρετικός, με μια ξύλινη μέγγενη στη γλώσσα για να μην μπορεί να μιλάει.
Δεδομένων των προεπιστημονικών του απόψεων και της αμφισβητούμενης συμβολής του στην επιστήμη, είναι αμφιλεγόμενο το κατά πόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί «πρώτος μάρτυρας της σύγχρονης επιστήμης», σύμφωνα με την ευρύτατα διαδεδομένη άποψη.
Ουδείς, όμως, αμφισβητεί ότι δικαίως έχει αναδειχτεί σε σύμβολο της αντίστασης εναντίον των παλαιών και νέων ιεροεξεταστών, σε σύμβολο υπεράσπισης της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου.
σχόλια