Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες Facebook Twitter
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες (Pixabay)
0

Μόλις 107 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απόφασή που έλαβε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ επέστρεψαν σήμερα επίσημα.

Αν και η επιστροφή αυτή είναι έντονα συμβολική, οι παγκόσμιοι ηγέτες περιμένουν από τις ΗΠΑ να αποδείξουν τη σοβαρότητά τους μετά από τέσσερα χρόνια, ουσιαστικής απουσίας κατά τη διοίκηση Τραμπ.

Είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι δε, να ακούσουν μια ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες σχετικά με τον στόχο των ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2030.

Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού επισημοποιήθηκε σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν στον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επανενταχθούν.

«Η κραυγή για επιβίωση προέρχεται από τον ίδιο τον πλανήτη», δήλωσε ο Μπάιντεν στην εναρκτήρια ομιλία του. «Μια κραυγή που δεν μπορεί να είναι πλέον πιο απελπισμένη ή πιο ξεκάθαρη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε την εκτελεστική εντολή ήδη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το αξίωμα, αντιστρέφοντας πολλές από τις τακτικές που είχε διατάξει ο προκάτοχός του.

Με ανάρτησή του ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να καλωσορίσει την απόφαση.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη συμφωνία του Παρισιού το 2019, αλλά αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη των εκλογών, λόγω των διατάξεων της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίσημη επανένταξη των ΗΠΑ «είναι από μόνη της πολύ σημαντική», όπως και η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην παροχή κλιματικής βοήθειας σε φτωχότερες χώρες, όπως υποσχέθηκε το 2009.

«Είναι το πολιτικό μήνυμα που αποστέλλεται», δήλωσε η Christiana Figueres, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Ήταν μια από τις ηγετικές δυνάμεις στη δημιουργία της συμφωνίας του 2015, όπου οι χώρες έθεσαν τους δικούς τους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Με την αποχώρηση των ΗΠΑ, υπήρξε έντονη ανησυχία ότι ενδεχομένως θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες εγκαταλείποντας την μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Ωστόσο, καμία δεν το έκανε» είπε η διπλωμάτης από την Κόστα Ρίκα. Πρόσθεσε δε, πως το πραγματικό ζήτημα ήταν τα τέσσερα χρόνια αδράνειας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Πόλεις, πολιτείες και μεμονωμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ εργάστηκαν για να μειώσουν το διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα, αλλά χωρίς καμία συμβολή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Από την άποψη του πολιτικού συμβολισμού, είτε πρόκειται για 100 ημέρες είτε για τέσσερα χρόνια, είναι βασικά το ίδιο πράγμα», σημείωσε. «Δεν έχει σημασία το πόσες μέρες. Είναι ο πολιτικός συμβολισμός, όπου η μεγαλύτερη οικονομία αρνείται να δει την ευκαιρία για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο», κατέληξε η Figueres.

Περισσότερες από 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο, έχουν δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές άνθρακα γύρω στα μέσα του αιώνα.

Ο καθηγητής περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Nathan Hultman, ο οποίος εργάστηκε υπό τη κυβέρνηση Ομπάμα για τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δήλωσε ότι αναμένει σε πρώτη φάση να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 40% και 50% από τα βασικά επίπεδα του 2005.

Βασικός αλλά μακροχρόνιος διεθνής στόχος, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Παρισιού, είναι ο πλανήτης να συνεχίσει να θερμαίνεται λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Από τότε όμως, η Γη, έχει ήδη θερμανθεί περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM