Έμπολα στη Γουινέα: Πάνω από 11.000 εμβόλια έφθασαν στη χώρα

Έμπολα στη Γουινέα: Πάνω από 11.000 εμβόλια έφθασαν στη χώρα Facebook Twitter
EPA
0

Κάπου 11.300 δόσεις εμβολίου εναντίον του Έμπολα, που προκαλεί εξαιρετικά θανατηφόρα νόσο με κύριο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, έφθασαν χθες Δευτέρα αεροπορικώς στη Γουινέα, όπου σήμερα αναμένεται να αρχίσει η ανοσοποίηση, μετά την επανεμφάνιση του ιού στη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Η ποσότητα του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακευτικής Merck, που προμήθευσε στη χώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κανονικά θα έφθανε προχθές Κυριακή, αλλά το αεροπλάνο από τη Γενεύη εμποδίστηκε να προσγειωθεί από τα παχιά νέφη σκόνης, συχνό εποχικό φαινόμενο, που κάλυπταν την πρωτεύουσα Κονακρί. Εξετράπη στη Σενεγάλη, στο Ντακάρ. Αεροσκάφος της United Mining Supply, εταιρείας μεταφορών και εφοδιασμού που εξυπηρετεί τον τομέα των ορυχείων και των μεταλλείων στη Γουινέα, στάλθηκε στη Σενεγάλη να φορτώσει την ποσότητα των εμβολίων.

Τα χαρτοκιβώτια με τα διακριτικά του ΠΟΥ άρχισαν να εκφορτώνονται στη Γουινέα μετά τις 20:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) χθες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέρος τους αναμένεται να μεταφερθεί στη Γκουεκέ και στην Ενζερεκορέ, νοτιοανατολικά, περιοχές που γειτονεύουν με τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και την Ακτή Ελεφαντοστού και όπου η πρόσφατη επανεμφάνιση του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Πρόκειται για την πρώτη επανεμφάνιση του Έμπολα στη δυτική Αφρική, μετά την επιδημία του 2013-2016, η οποία είχε αφήσει πίσω πάνω από 11.300 νεκρούς, στην πλειονότητά τους στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε. Ο Έμπολα επανεμφανίστηκε πρόσφατα και στη Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό. Ο εμβολιασμός αναμένεται να αρχίσει σήμερα στην Κονακρί, την πρωτεύουσα της χώρας, και στις πληττόμενες περιοχές της Γουινέας, μεγάλο μέρος των οποίων καλύπτεται από δάση.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται ακόμη μια ποσότητα 8.700 εμβολίων από τις ΗΠΑ. Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποίησε το 1976 διεθνής ομάδα επιδημιολόγων, συμπεριλαμβανομένων του Βέλγου Πέτερ Πιό και του Κονγκολέζου καθηγητή Μουγέμπε, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί είναι ο πυρετός, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, η διάρροια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Xinhua

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ