Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του πέτυχε ένα «θαύμα», με την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας.
Η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε μια περίοδο οχτώ ετών σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από τις συνθήκες φτώχειας. Μιλώντας σε τελετή στο Πεκίνο ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε για μια «απόλυτη νίκη» η οποία «θα μείνει στην ιστορία.
Όμως, κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν τον τρόπο που υπολογίζεται αυτά. Στην Κίνα, η ακραία φτώχεια ορίζεται με αποδοχές κάτω των 620 δολαρίων τον χρόνο.
Στην ομιλία του σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι «η κοπιαστική αποστολή της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας ολοκληρώθηκε». Σύμφωνα με τα τρέχοντα κριτήρια, συνέχισε, ο φτωχός αγροτικός πληθυσμός των 98,99 εκατομμυρίων βγήκε από τη φτώχεια. Επίσης ανέφερε ότι 832 κομητείες που είχαν πληγεί από τη φτώχεια όπως και 128.000 χωριά αφαιρέθηκαν από τη σχετική λίστα.
Η εξάλειψη της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές αποτελούσε βασική πρωτοβουλία της θητείας του Σι Τζινπίνγκ. Πέρυσι η Κίνα ανακοίνωσε ότι είχε αφαιρέσει και τις τελευταίες κομητείες που απέμεναν στη λίστα των φτωχών περιοχών. Κάτι που σύμφωνα με αξιωματούχους σήμαινε ότι η χώρα πέτυχε τον στόχο της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας έως τα τέλη του 2020.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής ο Κινέζος πρόεδρος απένειμε μετάλλια σε βασικούς συντελεστές της μάχης κατά της φτώχειας. Όμως, κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χώρα είχε βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη στον ορισμό της φτώχειας, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στις φτωχότερες περιοχές της Κίνας.
Το όριο που έχει θέσει η χώρα για την ακραία φτώχεια αντιστοιχεί σε 1,69 δολάρια την ημέρα, ενώ το παγκόσμιο όριο που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι 1,90 δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης στη χώρα παραμένουν μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες.
Με πληροφορίες από BBC