Η σημερινή ημέρα στη Μιανμάρ ήταν η πιο αιματηρή μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, καθώς 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη χώρα, Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, σε ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της στρατιωτικής χούντας που διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις.
«Πλέον έχουμε περισσότερους από 50 νεκρούς από την έναρξη του πραξικοπήματος και πολλούς τραυματίες», δήλωσε η Μπούργκενερ σε δημοσιογράφους.
Η απεσταλμένη του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι θα διατηρήσει επαφές με όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του στρατού της Μιανμάρ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα διεξαχθούν εκλογές «σε ένα χρόνο», συμπλήρωσε.
«Καθημερινή σφαγή»
Η Τινζάρ Σουνλέι Γι, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πόλη Γιανγκόν, περιέγραψε τη χρήση της στρατιωτικής δύναμης ενάντια στους διαδηλωτές ως «καθημερινή σφαγή».
Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους σήμερα, Τετάρτη, ήταν μια 19χρονη που πυροβολήθηκε στην πόλη Μαντελέι. Σε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα social media φορούσε μπλουζάκι που έγραφε «Όλα θα πάνε καλά». Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένας έφηβος. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ήταν μόλις 14 ετών.
Διαδηλωτής, που ήταν μάρτυρας της καταστολής στη Βόρεια Οκαλάπα, δήλωσε στον Guardian ότι οι πυροβολισμοί ήταν συνεχείς. «Θα συνεχίσω να πηγαίνω στην πρώτη γραμμή. Αν με πυροβολήσουν και πεθάνω, ας είναι. Δεν μπορώ να το αντέξω πλέον», δήλωσε.
«Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τι αισθάνομαι. Τόσο πολλοί άνθρωποι πέθαιναν στον δρόμο. Πυροβολούσαν οποιονδήποτε ήταν στον δρόμο», είπε άλλος διαδηλωτής. «Δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε πολίτες, προσπαθούμε να ανακτήσουμε τη δημοκρατία μας. Διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά, αλλά εκείνοι μας τρομοκρατούν», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP, Guardian