Ινδία: Ζητούν την παραίτηση του ανώτατου δικαστή - Πρότεινε σε βιαστή να παντρευτεί το ανήλικο θύμα για να γλιτώσει τη φυλακή

Ινδία: Ζητούν την παραίτηση του ανώτατου δικαστή - Πρότεινε σε βιαστή να παντρευτεί το ανήλικο θύμα για να γλιτώσει τη φυλακή Facebook Twitter
Getty Images
0

Εκκλήσεις να παραιτηθεί αντιμετωπίζει ο ανώτατος δικαστής στην Ινδία μετά την προτροπή του σε βιαστή να παντρευτεί το ανήλικο θύμα του για να αποφύγει τη φυλακή.

Περισσότερα από 5.000 άτομα υπέγραψαν μια αναφορά που ζητούσε από τον επικεφαλής της δικαιοσύνης, Sharad Arvind Bobde να παραιτηθεί.

«Αν θέλετε να (την) παντρευτείτε μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Εάν όχι, χάνετε τη δουλειά σας και πηγαίνετε στη φυλακή» είπε ο δικαστής στον θύτη κατά τη διάρκεια ακρόασης, αναφερόμενος στην ανήλικη μαθήτρια που βίασε.

Τα σχόλια του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών έγραψαν ανοιχτή επιστολή με περισσότερες από 5.200 υπογραφές, ζητώντας την παραίτησή του.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο θύτης κατηγορείται ότι παρακολουθούσε, έδεσε και βίασε επανειλημμένα το κορίτσι ενώ με την απειλή ότι θα την πνίξει μέσα σε βενζίνη, της έβαλε φωτιά και σκότωσε τον αδερφό της.

«Προτείνοντας αυτός ο  βιαστής να παντρευτεί το θύμα που επέζησε, εσείς, ο αρχηγός της Ινδίας, επιδιώκετε να καταδικάσετε το θύμα του βιασμού για όλη της τη ζωή στα χέρια του βασανιστή της, που την οδήγησε να επιχειρήσει την αυτοκτονία», ανέφερε η επιστολή.

Το ρεκόρ της Ινδίας σχετικά με τη σεξουαλική βία ήταν το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής από το 2012, τότε που σημειώθηκε ομαδικός βιασμός και δολοφονία φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Δελχί.

Τα θύματα υφίστανται τακτικά σεξιστική μεταχείριση στα χέρια της αστυνομίας και των δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης να παντρευτούν τους θύτες, κάτι που αποκαλούν συμβιβαστική λύση.

Η επιστολή εφιστά την προσοχή και σε άλλη ακρόαση της Δευτέρας, όπου ο ανώτατος δικαστής φέρεται να αμφισβητεί εάν το σεξ μεταξύ ενός παντρεμένου ζευγαριού θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί βιασμός.

«Ο σύζυγος μπορεί να είναι ένας βάναυσος άντρας, αλλά μπορείτε να χαρακτηρίσετε την πράξη της σεξουαλικής επαφής σε ένα νόμιμο γάμο ενός άνδρα με μία γυναίκα ως βιασμό;» διερωτήθηκε.

Η επιστολή των ομάδων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι  «Αυτό το σχόλιο, όχι μόνο νομιμοποιεί κάθε είδους σεξουαλική, σωματική και ψυχική βία από τον σύζυγο, αλλά ομαλοποιεί τα βασανιστήρια που αντιμετωπίζουν οι Ινδές εδώ και χρόνια σε γάμους χωρίς νομική προσφυγή».

Ο συζυγικός βιασμός δεν είναι έγκλημα στην Ινδία. Ο Bobde, από την πλευρά του, δεν απάντησε στην κριτική.

Ο προκάτοχός του Ranjan Gogoi, ήταν ο πιο υψηλόβαθμος στην Ινδία που αντιμετώπισε καταγγελία για σεξουαλική επίθεση από πρώην υπάλληλό του. Καθαιρέθηκε το 2019, μετά από εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες στη χώρα.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM