Αμερικανική υπηρεσία κάνει έρευνα για το Facebook, για «συστημικές» φυλετικές διακρίσεις στις προσλήψεις και τις προαγωγές.
Αυτό δήλωσαν στο Reuters οι δικηγόροι τριών υποψηφίων για πρόσληψη και ένας διευθυντής, που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία έκανε διακρίσεις σε βάρος τους.
Η «συστημική» έρευνα σημαίνει πως η επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Εργασίας (EEOC) υποπτεύεται πως οι πολιτικές της εταιρείας μπορεί να συμβάλλουν σε εκτεταμένες διακρίσεις.
Η εν λόγω επιτροπή συνήθως επιλύει τις διαφορές με διαμεσολάβηση, ή επιτρέποντας στους καταγγέλλοντες να μηνύσουν τους εργοδότες. Όμως οι αξιωματούχοι της επιτροπής χαρακτηρίζουν λίγες υποθέσεις ως «συστημικές», κάτι που επιτρέπει τους ερευνητές να επιστρατεύσουν ειδικούς για την ανάλυση των δεδομένων της εταιρείας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μια ευρύτερη μήνυση που αντιπροσωπεύει ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων.
Ο Όσκαρ Βενέζι Τζούνιορ, διευθυντής επιχειρήσεων προγράμματος στο Facebook και δύο υποψήφιοι που δεν προσελήφθησαν απευθύνθηκαν στην EEOC τον περασμένο Ιούλιο. Ένας τρίτος υποψήφιος που απορρίφθηκε ακολούθησε τον Δεκέμβριο.
Υποστηρίζουν ότι το Facebook κάνει διακρίσεις σε βάρος μαύρων υποψήφιων για πρόσληψη και εργαζομένων, βασιζόμενο σε υποκειμενικές αξιολογήσεις και προωθώντας προβληματικά φυλετικά στερεότυπα. Η έρευνα της επιτροπής μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ο εκπρόσωπος του Facebook Άντι Στόουν αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την έρευνα ή για συγκεκριμένους ισχυρισμούς, αλλά δήλωσε πως «είναι σημαντικό να παρέχουμε σε όλους τους εργαζομένους ένα εργασιακό περιβάλλον ασφάλειας και σεβασμού». «Παίρνουμε σοβαρά κάθε ισχυρισμό για διάκριση και ερευνούμε κάθε υπόθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Πίτερ Ρόμερ- Φρίντμαν, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον Βενέζι και τους υποψήφιους που δεν προσελήφθησαν, απευθυνόμενοι στην EEOC έκαναν αναφορά στην πολιτική του Facebook να δίνει μπόνους έως 5.000 δολάρια σε εργαζόμενους, όταν ένας υποψήφιους που προτείνουν προσλαμβάνεται.
Οι προτεινόμενοι υποψήφιοι τείνουν να αντικατοπτρίζουν τη σύνθεση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού, αδικώντας τους μαύρους επαγγελματίες, δήλωσε ο Ρόμερ- Φρίντμαν. Τον περασμένο Ιούνιο το Facebook είχε δηλώσει ότι περίπου το 3,9% των εργαζομένων του στις ΗΠΑ είναι μαύροι.