«Κατηγορώ» του Τσίπρα για Μητσοτάκη: Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης, βασική στρατηγική ο διχασμός

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Δριμύ κατηγορώ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας αλλά και την πανδημία, στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη συμπαράστασή του «σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίες και στον αστυνομικό που κακοποιήθηκε από επιθέσεις χούλιγκαν».

 

Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Είναι ευθύνη της πολιτείας και αντικειμενική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια πολιτών και αστυνομικών», συμπλήρωσε.

 

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τους χειρισμούς του στην πανδημία, τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που αυτή προκάλεσε, αλλά και για τη «στρατηγική διχασμού» που επέλεξε.

 

«Είμαι υποχρεωμένος να σας προειδοποιήσω ότι η βία τρέφει τη βία. Ότι η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, είστε επικίνδυνος», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παίζει παιχνίδια με την κοινωνική ειρήνη και την υπομονή χιλιάδων συμπολιτών.

 

«Δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία, στην οικονομία και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες. Να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Αυτό δεν θα περάσει», τόνισε.

 

«Η ενότητα του λαού είναι το πολυτιμότερο που έχουμε σε αυτέ τις δύσκολες στιγμές. Δεν μπορείτε πια. Αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα να τη διαφυλάξουμε και σας διαβεβαιώνω ότι θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 

Το κατηγορώ του Τσίπρα για τον Μητσοτάκη

 

«Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με πολίτες πιεσμένους, απελπισμένους, κουρασμένους, επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας επιλέγοντας ως βασική στρατηγική την ένταση και τον διχασμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

 

«Σας κατηγορώ γιατί όχι μόνο αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας. αλλά γιατί ακόμη και σήμερα με χιλιάδες νεκρούς, κρούσματα και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν, εξακολουθείτε να αγνοείτε την πραγματικότητα, να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα δήθεν επιτυχίας και να εκμεταλλεύεστε ως ευκαιρία την πανδημία για μέτρα περιορισμού σε δικαιώματα», συνέχισε, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απέτυχε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ότι κρύβεται πίσω από «κατασκευασμένους» αριθμούς και ότι «μοιράζει χάντρες» στους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη.

 

Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό για «πρωτοφανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος» από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας με «απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτες προμήθειες και προκλητικά ρουσφέτια». Επίσης, επανέλαβε την κατηγορία του για τον κ. Μητσοτάκη για «υπεροψία και αλαζονεία», επειδή «ανέμελα και προκλητικά παραβιάζετε τα σκληρά μέτρα που εσείς έχετε επιβάλει στους πολίτες».

 

«Με τη στάση σας αυτή υπονομεύετε όχι μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση αλλά και απέναντι στους επιστήμονες, πίσω από τους οποίους διαρκώς κρύβετε την ολιγωρία και την ανικανότητά σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

«Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων αλλά των νοικοκυραίων»

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μπροστά στη φθορά της κυβέρνησης αντιδρά με τρόπο «σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο και επικίνδυνο», επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ. 

 

«Υποσχεθήκατε ασφάλεια στους πολίτες και αυτό που προκαλέσατε ιδίως τις τελευταίες ημέρες είναι να ζούμε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας που απλώνεται στην εργασία, την προστασία της υγείας, τον φόβο για το αύριο και τώρα τελευταία στον φόβο να βγουν οι πολίτες σε πλατείες και γειτονιές», τόνισε.

 

«Δεν κατανοείτε ότι απέναντι σας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση, αλλά ολόκληρη η κοινωνία που είναι οργισμένη όχι μόνο από την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας, από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown στην Ευρώπη, αλλά και από τη δική σας υποκρισία», συνέχισε.

 

«Αντί να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε αυτή την οργή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή. Δεν μας φτάνει η καταστολή της ζωής από τα αναγκαστικά μέτρα, έχουμε και τάγματα εφόδου της αστυνομίας να κακοποιούν νέους και οικογένειες επειδή βγήκαν σε μια πλατεία», συμπλήρωσε.

 

«Κάθε φορά που αποφασίζετε νέα μέτρα φορτώνετε την ευθύνη στους ταλαιπωρημένους πολίτες, για αυτό υπάρχει οργή. Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, αλλά των νοικοκυραίων. Αυτή την οργή πρέπει να φοβάστε. Η οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής γειτονιάς της Αθήνας που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη. Και το χειρότερο είναι πως αυτό που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν ήταν οι υπερβολές θερμοκέφαλων ή ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά η στρατηγική σας επιλογή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να μη ζητήσει συγγνώμη την ίδια ημέρα- για τον ξυλοδαρμού του πολίτη από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη- κάτι που, σημείωσε, θα είχε αποκλιμακώσει την κατάσταση και δεν έθεσε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό αλλά «δώσατε σκονάκια σε βουλευτές να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα τον φάκελο των πολιτικών φρονημάτων του. Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε;».

 

Επιπλέον κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι «προσωπικά ο ενορχηστρωτής της έντασης», γιατί ενώ από την Τρίτη είχε την πληροφορία ότι χούλιγκαν από όλες τις ομάδες θα συνέρρεαν για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών στη Νέα Σμύρνη «αντί να φροντίσετε να τους απομονώσετε και να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών αλλά και των αστυνομικών, το μόνο που κάνατε ήταν δήλωση για να ρίξετε ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους». «Και ενώ το βράδυ κινδύνευσε αστυνομικός από την αγριότητα, όχι των διαδηλωτών ούτε καν των αντιεξουσιαστών, επιλέξατε να κάνετε ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας πάλι υπονοούμενα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

 

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση. Αποδεικνύετε ότι δεν σας ενδιαφέρει και δεν είστε σε θέση να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών, αλλά σας ενδιαφέρει να συκοφαντήσετε αντιπάλους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 

«Η εντεινόμενη βία της αστυνομίας είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή. Επιλογή πόλωσης και διχασμού. Τα περιστατικά είναι δεκάδες, από την περίπτωση Ινδαρέ μέχρι την κακοποίηση στη Νέα Σμύρνη», υπογράμμισε.

 

«Συνειδητά στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά σε περιστατικά των προηγούμενων μηνών, αλλά και στη χθεσινή εκκένωση της κατάληψης στο ΑΠΘ. «Ενώ είχε βγει ανακοίνωση των φοιτητών ότι στις 12:00 θα λυόταν η κατάληψη, σπεύσατε μερικές ώρες νωρίτερα να κάνετε έφοδο. Για να προκαλέσετε. Γιατί έχετε τη στρατηγική της έντασης και όχι της ομαλότητας», είπε σχετικά, ενώ επεσήμανε και ότι δεν υπάρχει πλέον η επιτροπή για την διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να καλέσει τον κ. Αλιβιζάτο στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο μετά την κατάθεση της ερώτησής του. 

 

«Σας κατηγορώ ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αντιμετωπίζετε την αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού, όταν προσλαμβάνετε χωρίς ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς», είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για αντιδημοκρατική μεθόδευση που αναδεικνύει σκοτεινές περιόδους.

 

«Αυτό που επιδιώκετε προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη δημοκρατία, στη χώρα και στους πολίτες», υπογράμμισε, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά υποκριτικά όταν αναφέρεται στην ενότητα. «Ζητάτε σιωπή, να μην μιλά κανείς, να μην αμφισβητεί, να κάτσουν όλοι ήσυχα στα σπίτια τους. Επιλέγετε την όξυνση, προωθείτε τον διχασμό, γιατί αυτό που φοβάστε είναι αυτά που σήμερα ενώνουν τους Έλληνες», τόνισε ακόμη.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες αιχμές Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε φουρτούνες»

Πολιτική / Νέες αιχμές Σαμαρά για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε φουρτούνες»

Ο Σαμαράς κατέκρινε τις προτάσεις που ακούγονται για λύσεις διχοτόμησης, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσουν θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση και θα οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Κουτσούμπας: Διαδικτυακή απάτη με πλαστοπροσωπία του, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Πολιτική / Δημήτρης Κουτσούμπας: Διαδικτυακή απάτη με πλαστοπροσωπία του, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Διακινείται βίντεο - προϊόν επεξεργασίας, στο οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήθεν παρουσιάζει «νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ για επενδύσεις σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου»
LIFO NEWSROOM
 Μητσοτάκης για τον υπερτουρισμό: Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει

Πολιτική / Μητσοτάκης για τον υπερτουρισμό: Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει

Τόνισε ότι οι υποδομές σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο αριθμό τουριστών και ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερους εάν βελτιώνονταν
LIFO NEWSROOM
Τατάρ για Κυπριακό: Όταν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για κυριαρχία, τότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Πολιτική / Τατάρ για Κυπριακό: Όταν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για κυριαρχία, τότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Ενόψει της συνάντησης του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι μια πραγματικότητα που υλοποιείται καθημερινά»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών πραγματικότητα που υλοποιείται καθημερινά»

Σήμερα ενσωματώθηκαν 35 νέα λεωφορεία στις αστικές γραμμές Αττικής - «Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 950 νέα λεωφορεία στην Αττική μέχρι το καλοκαίρι του 2025»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: «Σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα» λένε συνεργάτες του Κασσελάκη

Πολιτική / Κασσελάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα»

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-Στέφανου Κασσελάκη μετά την απόφαση να απορριφθεί η υποψηφιότητα του τέως προέδρου - «Θα αποφασίσει το Συνέδριο» λέει η πλευρά Κασσελάκη - «Αμετάκλητη» η απόφαση για αποκλεισμό Κασσελάκη από τις εκλογές, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM