Τουρκία: Δίωξη σε βάρος τεσσάρων συνεργατών του Charlie Hebdo για «προσβλητικό» σκίτσο του Ερντογάν

Τουρκία: Δίωξη σε βάρος τεσσάρων συνεργατών του Charlie Hebdo για «προσβλητικό» σκίτσο του Ερντογάν Facebook Twitter
0

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε την ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών για τέσσερις συνεργάτες του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, για γελοιογραφία του πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι η σκιτσογράφος Αλίς Πετί και οι υπεύθυνοι έκδοσης Ζεράρ Μπιάρ, Ζιλιέν Σερινιάκ και Λοράν Σουρισό ή Riss, οι οποίοι «πρόσβαλαν» με την συγκεκριμένη δημοσίευση τον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η δημοσίευση του σκίτσου, τον Οκτώβριο, είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν, ο οποίος εικονιζόταν με το σλιπάκι, να κρατάει μια μπίρα και να σηκώνει τη φούστα μιας γυναίκας, καλυμμένης με φερετζέ, φωνάζοντας: «Ω! Ο προφήτης!».

Στο κατηγορητήριο, που θα πρέπει αρχικά να γίνει αποδεκτό από δικαστήριο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, ο εισαγγελέας εκτιμά ότι το σκίτσο αυτό «δεν υπόκειται με κανένα τρόπο στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης ή του Τύπου» και το χαρακτηρίζει «χυδαίο» και «ατιμωτικό».

Ο Ερντογάν είχε μιλήσει εκείνη την περίοδο για μια «σκαιή επίθεση» από «τιποτένιους».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την άσκηση δίωξης σε βάρος των συνεργατών του Charlie Hebdo, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει «να επεκτείνει τη λογοκρισία και πέραν της Τουρκίας». Η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση, μεταξύ 180 χωρών, στη λίστα των ΔΧΣ για την ελευθερία του Τύπου. Τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί δεκάδες δημοσιογράφοι και έχουν ασκηθεί πολλές φορές διώξεις σε βάρος αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM