«Όχι» της Γερμανίας στον εμβολιασμό πολιτών κάτω των 60 ετών με AstraZeneca, με φόντο τις σπάνιες θρομβώσεις

Covid: Germany warns against AstraZeneca for under-60s Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών δεν συστήνει την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών, εξαιτίας του «ρίσκου σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων.» 

Οι ειδικοί είναι θετικοί στην χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο σε πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, μετά από 31 σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε Γερμανούς πολίτες, όπου περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο της Οξφόρδης. 

Νωρίτερα ο Καναδάς ανέστειλε την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 55 ετών, την ώρα που η εταιρεία παραπέμπει στη γνωμοδότηση διεθνών φορέων (όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) που είχαν αποφανθεί ότι «τα οφέλη του εμβολίου επισκιάζουν τους όποιους κινδύνους».

Η AstraZeneca διαβεβαιώνει τώρα πως συνεχίζει την ανάλυση των δεδομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί «κατά πόσο αυτές οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίζονται με θροµβοκυτοπενία, είναι πιο συχνές από το φυσικά αναμενόμενο σε έναν πληθυσμό εκατομμυρίων ανθρώπων». 

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις γερμανικές αρχές για να απαντήσουμε τα ερωτήματα που μπορεί να έχουν». Εκτός και από τον ΕΜΑ, και η αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τονίσει πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθούν να είναι πολύ πιο σημαντικά από το ρίσκο παρενεργειών. 

Από τα 31 περιστατικά στη Γερμανία, εννέα οδήγησαν σε θάνατο. Δύο περιπτώσεις αφορούν άνδρες 36 και 57 ετών αντίστοιχα ενώ όλα τα υπόλοιπα καταγράφηκαν σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών.

Όπως επισημαίνει το BBC, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα από τα ευρύτατα διαδεδομένα στη Δύση, ενώ διατίθεται σε μη κερδοσκοπική βάση και σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. 

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά και χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε πως συνολικά ερευνώνται μερικές δεκάδες περιστατικών σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM