Ακολουθώντας τη «γραμμή Τραμπ», ο Μπέζος απέσυρε σημαντική χρηματοδότηση για το κλίμα

Ακολουθώντας τη «γραμμή Τραμπ», ο Μπέζος απέσυρε σημαντική χρηματοδότηση για το κλίμα Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Το ταμείο του Τζεφ Μπέζος ύψους 10 δισ. δολαρίων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, σταμάτησε τη χρηματοδότηση ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς πιστοποίησης περιβαλλοντικών επιδόσεων, εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών ότι οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ «υποκλίνονται στον Τραμπ» και τη ρητορική του Αμερικανού προέδρου κατά της κλιματικής δράσης.

Το Earth Fund του Μπέζος σταμάτησε την οικονομική υποστήριξή του στην πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), έναν διεθνή οργανισμό που αξιολογεί αν οι εταιρείες μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Το Earth Fund ήταν ένας από τους δύο βασικούς χρηματοδότες του SBTi, μαζί με το Ίδρυμα Ikea: Οι δύο αυτοί φορείς αντιπροσώπευαν το 61% της συνολικής χρηματοδότησής του πέρυσι.

Εκπρόσωποι του Earth Fund και του SBTi δήλωσαν ότι η επιχορήγηση ύψους 18 εκατ. δολαρίων ήταν τριετής δέσμευση που έληξε όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, και ότι το Earth Fund δεν είχε λάβει οριστική απόφαση σχετικά με την παροχή περεταίρω χρηματοδώτησης στο μέλλον.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, ερευνητές που γνωρίζουν το SBTi, καθώς και σύμβουλοι του οργανισμού, εξέφρασαν ανησυχίες ότι η απώλεια της υποστήριξης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης που θέλει πλούσιους ιδιώτες να απομακρύνονται από τη χρηματοδότηση σκοπών με τους οποίους δεν συμφωνεί ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «απάτη».

«Οι δισεκατομμυριούχοι υποκλίνονται στον Τραμπ»

Η καθηγήτρια Ντορίν Σταμπίνσκι, η οποία είναι μέλος του τεχνικού συμβουλίου του SBTi, δήλωσε: «Κοιτάζεις τον Μπέζος και τους ανθρώπους με τους οποίους κάνει παρέα στη λέσχη των δισεκατομμυριούχων και συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από το SBTi», είπε. «Ο Μπέζος υποκλίνεται στον Τραμπ με τον ίδιο τρόπο που μια ομάδα δισεκατομμυριούχων υποκλίνεται στον Τραμπ».

Η Σταμπίνσκι δήλωσε ότι η απόφαση του Μπέζος «δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη», δεδομένου ότι στο παρελθόν δεν είχε επιτρέψει στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας Washington Post, η οποία του ανήκει, να στηρίξει κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Το κλίμα για τον Τραμπ είναι ένα από τα πράγματα που έχουν κεντρικό ρόλο στο μήνυμά του για αντι-κλιματική δράση, που στρέφεται κατά κάθε εταιρείας που κάνει κάτι που αφορά ορατά την κλιματική αλλαγή»

Πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ τον περασμένο μήνα, οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη συμμαχία NZBA η οποία όριζε στόχους για τη μετάβαση του τραπεζικού κλάδου στην ανθρακική ουδετερότητα.

Η Κέλι Στοούν, ανώτερη αναλύτρια πολιτικής στην ActionAid USA, δήλωσε ότι η κίνηση του Μπέζος να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη SBTi ήταν «πραγματικά απογοητευτική, αλλά όχι ιδιαίτερα αναπάντεχη σε αυτό το σημείο», περιγράφοντάς την ως «μέρος ενός ευρύτερου εταιρικού κύματος» εγκατάλειψης των πράσινων φιλοδοξιών. Η ίδια δήλωσε: «Βλέπουμε μια τεράστια υποχώρηση από πολλές από αυτές τις δεσμεύσεις για το κλίμα από τους μεγαλύτερους εταιρικούς και οικονομικούς παράγοντες».

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποθαρρύνονται ενεργά»

Ο Πίτερ Ριγκς, εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pivot Point, δήλωσε ότι ανησυχεί «για το πώς αυτό θα επηρεάσει τις πράσινες επενδύσεις γενικά και τις επενδύσεις σε ενεργειακές μεταβάσεις, επειδή προφανώς το μήνυμα από την Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή είναι πολύ ισχυρό και λέει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποθαρρύνονται ενεργά. Δεν είναι καν ότι παραγκωνίζονται, αλλά ότι εκριζώνονται».

Εκπρόσωπος της SBTi δήλωσε: «Η τριετής επιχορήγηση που δόθηκε στο SBTi το 2021 από το Bezos Earth Fund είχε σχεδιαστεί για να μας βοηθήσει να επεκταθούμε με τον ρυθμό που απαιτείται για να ανταποκριθούμε στην εξαιρετική ζήτηση για τις υπηρεσίες μας. Η επιχορήγηση έληξε το 2024, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί».

Εκπρόσωπος του Bezos Earth Fund δήλωσε: «Το 2021, το Bezos Earth Fund χορήγησε τριετή επιχορήγηση στο SBTi  η οποία έληξε τον Δεκέμβριο του 2024, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη σχέση μεταξύ του Earth Fund και του SBTi. Η SBTi δεν έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από το Earth Fund. Ως εκ τούτου, το Earth Fund δεν έχει λάβει καμία απόφαση όσον αφορά την περαιτέρω χρηματοδότηση».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

«Ο σύγχρονος “φιλικός στον χρήστη φασισμός” δεν έχει την απροκάλυπτη βαρβαρότητα του φασισμού του 20ού αιώνα, έχει όμως στη ρίζα του την ίδια επιλεκτική άρνηση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων προς όφελος των προνομιούχων και των ισχυρών. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον της δημοκρατίας δεν γίνεται να αγνοήσει την τρομακτική αυτή πραγματικότητα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Τζεφ Μπέζος διέψευσε πως θα παντρευτεί την Λόρεν Σάντσεζ στο Άσπεν μετά τα Χριστούγεννα   

Διεθνή / Ο Τζεφ Μπέζος διέψευσε πως θα παντρευτεί την Λόρεν Σάντσεζ στο Άσπεν μετά τα Χριστούγεννα   

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο ιδρυτής της Amazon θα ξοδέψει για το γάμο του 600 εκατ. δολάρια - Η Λόρεν Σάντσεζ είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως έχει ήδη αγοράσει το νυφικό της
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM