Απότομη αύξηση στην καταστροφή των δασών το 2020

Φωτιά στον Αμαζόνιο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο ρυθμός με τον οποίο καταστρέφονται τα δάση του πλανήτη αυξήθηκε απότομα πέρυσι, καθώς τουλάχιστον 42.000 τετραγωνικά δενδροκάλυψης χάθηκαν σε σημαντικές τροπικές περιοχές.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και την παγκόσμια πλατφόρμα Global Forest Watch, οι απώλειες ξεπέρασαν κατά πολύ τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών. Το 2020 ήταν η τρίτη χειρότερη χρονιά σε ό,τι αφορά στην καταστροφή δασών από το 2002, όταν ξεκίνησε η συγκρίσιμη καταγραφή.

 

Οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα βαριές σε τροπικά παρθένα δάση, όπως στον Αμαζόνιο, το Κονγκό και τη νοτιοανατολική Ασία. Αυτά τα δάση είναι ζωτικής σημασίας τόσο στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος, όσο και για τα αναντικατάστατα οικοσυστήματά τους.

 

Μόνο οι απώλειες σε αυτού του τύπου τα δάση ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια εκτάρια, κάτι που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 575 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σύμφωνα με το World Resources Institute που συνέταξε την έκθεση.

 

Απότομη αύξηση στην καταστροφή των δασών το 2020 Facebook Twitter

 

Συνολικά χάθηκαν 12,2 εκατομμύρια εκτάρια δενδροκάλυψης σε τροπικές περιοχές το 2020, μια αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2019. Η χειρότερη κατάσταση καταγράφηκε στη Βραζιλία, εκεί όπου καταστράφηκαν 1,7 εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων, μια αύξηση περίπου 25% σε σύγκριση με το 2019.

 

Απότομη αύξηση στην καταστροφή των δασών το 2020 Facebook Twitter



Αν και ο Αμαζόνιος είναι στο επίκεντρο, οι επιστήμονες ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το Παντανάλ στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο τροπικό υγρότοπο στον κόσμο. Περίπου το ένα τρίτο του εκτιμάται ότι επλήγη από φωτιές πέρυσι, με καταστροφικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα.

 

Η πανδημία δεν φαίνεται να είχε ξεκάθαρο αντίκτυπο στο μοτίβο της καταστροφής των δασών. Όμως, ο Ρομπ Τέιλορ- διευθυντής προγραμμάτων για τα δάση στο WRI- προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος αντίκτυπος στο μέλλον, καθώς φαίνεται ότι άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε αγροτικές περιοχές, λόγω των lockdown αλλά και του γεγονότος ότι επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες στις πόλεις.

 

Από την πλευρά της η Φράνσις Σέιμουρ, ερευνήτρια του WRI, εξέφρασε φόβο ότι οι χώρες που είναι αντιμέτωπες με υψηλότερο χρέος λόγω της πανδημίας, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ενδώσουν σε συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δάση με μη βιώσιμο τρόπο ή μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν τους πόρους για την προστασία των δασών.

 

Στον αντίποδα, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις, σε χώρες που έλαβαν μέτρα τα τελευταία χρόνια. Η αποψίλωση των δασών μειώθηκε στην Ινδονησία, η οποία για πρώτη φορά δεν είναι στις τρεις πρώτες χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες σε παρθένα δάση.

 

Το 2020, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφηκε υποχώρηση της αποψίλωσης των δασών στην Ινδονησία που το 2016, έπειτα από καταστροφικές φωτιές, αναγκάστηκε να αναστείλει τις κοπές δέντρων σε παρθένα δάση, ενώ περιόρισε τις άδειες που δίνονται σε φυτείες.



Αλλά και στη Μαλαισία, που έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο των παρθένων δασών της από το ‘70, μειώθηκε η αποψίλωση των δασών, χάρη στους αυστηρούς νόμους που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας.

Από την άλλοι, οι πλουσιότερες χώρες δεν είναι «άτρωτες» απέναντι σε αυτή την απειλή. Για παράδειγμα, στη Γερμανία τριπλασιάστηκαν οι απώλειες δασικών εκτάσεων το 2020, σε σύγκριση με το 2018, ενώ η Αυστραλία έχει καταγράψει εννιαπλάσιες απώλειες τα τελευταία δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM