Η πανδημία επιδείνωσε τις υπάρχουσες ανισότητες σε όλο τον κόσμο και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα και να οδηγήσουν σε αναταραχές, προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Οι πιο φτωχές οικογένειες επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά και οι επιπτώσεις στην παιδεία μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου.
«Ο κορωνοϊός εξέθεσε και επιδείνωσε προϋπάρχουσες ανισότητες στα εισοδήματα και στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη», επισημαίνει το ΔΝΤ. «Οι διαταραχές στην παιδεία απειλούν την κοινωνική κινητικότητα, με μακροχρόνιες συνέπειες σε παιδιά και νέους, ιδιαίτερα των πιο φτωχών νοικοκυριών», συμπληρώνει.
Η αυξανόμενη εξάρτηση από την ψηφιακή εργασία και εκπαίδευση επιδεινώνει τον αντίκτυπο, δυσκολεύοντας περισσότερο τους εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης να βρουν δουλειά, τονίζει το Ταμείο.
«Σε αυτό το υπόβαθρο, οι κοινωνίες μπορεί να βιώσουν αυξανόμενη πόλωση, διάβρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ή κοινωνικές αναταραχές», προειδοποιεί η έκθεση.
Οι συντάκτες της κάλεσαν τις κυβερνήσεις να δώσουν «σε όλους μια δίκαιη ευκαιρία στην ευημερία», βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τους εμβολιασμούς, την εκπαίδευση και τις καλές δουλειές.
Ακόμη, πρότειναν στις χώρες να βασιστούν περισσότερο στους φόρους περιουσίας και κληρονομιάς, να αυξήσουν τον συντελεστή φορολογίας στους πλουσιότερους, να εξαλείψουν τα «παραθυράκια» όπως και να εκσυγχρονίσουν τη φορολογία στο εισόδημα εταιρειών.
Επίσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν «προσωρινές συνεισφορές ανάκαμψης» από τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος.
Η χρήση αυτών των πόρων για σημαντικά κοινωνικά προγράμματα θα έχει «ισχυρό αντίκτυπο» σε μια εποχή που «έως και 6 εκατομμύρια παιδιά στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορεί να παρατήσουν το σχολείο φέτος, με ισόβιες αρνητικές συνέπειες».
Αν οι κυβερνήσεις αυξήσουν τις δαπάνες στην εκπαίδευση κατά 1% του ΑΕΠ, μπορούν να μειώσουν σχεδόν κατά το ένα τρίτο το χάσμα στο ποσοστό παρακολούθησης μαθημάτων ανάμεσα σε πλουσιότερες και φτωχότερες οικογένειες, αναφέρουν ως παράδειγμα οι συντάκτες της έκθεσης.
Με πληροφορίες από ΑFP