Αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει το βίντεο με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την χθεσινή τους συνάντηση.
Σύμφωνα με την Washington Post, η αμήχανη στιγμή, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας με αποτέλεσμα να μείνει όρθια, προκάλεσε διπλωματική αναταραχή, ενώ η Telegraph κάνει λόγο για «διπλωματικό φιάσκο» και ο Guardian για «γκάφα».
Στο επίμαχο βίντεο φαίνονται ο Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάθονται στις δύο προεδρικές καρέκλες, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στέκεται όρθια και αμήχανη, κοιτάζοντάς τους και χωρίς να γνωρίζει που θα καθίσει η ίδια.
Στη συνέχεια η ίδια ακούγεται να λέει ένα «εχμ», κάνοντας μία χειρονομία απορίας με το δεξί της χέρι, πριν βρεθεί τελικά ως λύση να καθίσει σε έναν καναπέ, 12 μέτρα πιο μακριά και απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατέχει χαμηλότερη θέση σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο.
Η στιγμή της αμηχανίας στο 0:45:
Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τη στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει τις θέσεις του για τα γυναικεία δικαιώματα.
Η ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld από την Ολλανδία σημείωσε ότι σε προηγούμενες συναντήσεις του Ερντογάν με ευρωπαίους επικεφαλής, όταν αυτοί ήταν άνδρες, οι τρεις ηγέτες κάθονταν σε «ισοδύναμες θέσεις» με τις καρέκλες δίπλα- δίπλα. «Δεν ήταν τυχαίο, ήταν σκόπιμο», έγραψε στο Twitter, ενώ σε άλλη ανάρτηση επικρίνει τον Μισέλ γιατί δεν παραχώρησε τη δική του θέση.
Παράλληλα, κάποιοι άλλοι σχολίασαν ειρωνικά ότι το συμβάν δείχνει πώς θα είναι «η καινούργια συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τα γυναικεία δικαιώματα στην Τουρκία».
«"Εχμ" είναι ο νέος όρος για το “να πώς δεν πρέπει να είναι η σχέση ΕΕ-Τουρκίας», σχολίασε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, προσθέτοντας το hashtag #GiveHerASeat (Δώστε της ένα κάθισμα).
"Ehm" is the new term for "that’s not how EU-Turkey relationship should be". #GiveHerASeat #EU #Turkey #womensrights pic.twitter.com/vGVFutDu0S
— Sergey Lagodinsky (@SLagodinsky) April 6, 2021
Και ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ εξαπέλυσε πυρά κατά του Τούρκου προέδρου για το περιστατικό: «Τέτοια σημάδια αποκαλύπτουν την πραγματική φύση αυταρχικών καταπιεστών και "μάτσο", όπως οι Πούτιν, Ερντογάν & Σία».
Με ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως το περιστατικό αυτό αποτυπώνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίον ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την Ευρώπη.
Ένα ακόμα δείγμα για το πως ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την Ευρώπη @vonderleyen @eucopresident #EU #TURKEY pic.twitter.com/DvwAtPXsn7
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) April 6, 2021
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η Τουρκία παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της να μπει στην ΕΕ, τονίζοντας πως στόχος είναι να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να κάνει συγκεκριμένα βήματα υποστήριξης μίας θετικής ατζέντας.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, ξεκίνησαν το 2005, ωστόσο οι σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας επιδεινώθηκαν μέσα στο 2020 λόγω διαφωνιών γύρω από τον Ισλαμικό εξτρεμισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η Ευρώπη επιθυμεί «καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε στην αρχή του δρόμου».