Ο αλγόριθμος του Facebook «κάνει διακρίσεις» λόγω φύλου στις διαφημίσεις για δουλειά - Έρευνα

εΟ αλγόριθμος του Facebook «κάνει διακρίσεις» λόγω φύλου στις διαφημίσεις για δουλειά - Έρευνα Facebook Twitter
0

Το Facebook εμφανίζει δυσανάλογα συγκεκριμένου τύπου διαφημίσεις για δουλειές σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με ερευνητές που εξέφρασαν αμφιβολίες ότι η εταιρεία έχει κάνει πρόοδο στην εξάλειψη της μεροληψίας στους αλγορίθμους της.

 

Στη μελέτη που έγινε υπό το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα συστήματα του Facebook είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σε άνδρες διαφημίσεις για δουλειά για θέσεις ή βιομηχανίες που ανδροκρατούνται και αντίστοιχα σε γυναίκες διαφημίσεις για θέσεις σε τομείς ή επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών εργαζομένων. 

 

Σε τεστ που έγιναν στα τέλη του 2020, οι διαφημίσεις για πρόσληψη ντελιβεράδων από την Domino’s Pizza εμφανίζονταν δυσανάλογα σε άνδρες, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να δουν διαφημίσεις για βοηθούς αγορών στην υπηρεσία παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ Instacart.

 

Η ανισορροπία υπήρχε και σε διαφημίσεις για δουλειές υψηλών δεξιοτήτων, σύμφωνα με την έρευνα. Οι αλγόριθμοι του Facebook ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σε μια γυναίκα μια διαφήμιση για τεχνική θέση εργασίας στο Netflix, που έχει σχετικά υψηλό ποσοστό γυναικείας εργασίας για την τεχνολογική βιομηχανία, παρά μια διαφήμιση για δουλειά στην Νvidia, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ γραφικών με υψηλότερο ποσοστό ανδρών εργαζομένων.

 

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν «μια πλατφόρμα της οποίας ο αλγόριθμος μαθαίνει και διαιωνίζει την υπάρχουσα διαφορά στα δημογραφικά της απασχόλησης», αναφέρει η έρευνα, σημειώνοντας πως οι αλγόριθμοι του Facebook φαίνεται πως παράγουν μεροληπτικά αποτελέσματα ακόμη κι αν ένας εργοδότης είχε πρόθεση να απευθυνθεί σε ένα δημογραφικά ισορροπημένο κοινό.

 

«Το σύστημά μας λαμβάνει υπόψη πολλά σημάδια για να δοκιμάσει και να εμφανίσει σε ανθρώπους διαφημίσεις για τις οποίες θα ενδιαφέρονται περισσότερο, αλλά κατανοούμε τις ανησυχίες που εγείρει η έκθεση», δήλωσε η Μπεθ Γκοτιέρ εκπρόσωπος του Facebook.

 

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίζουμε ζητήματα διακρίσεων στις διαφημίσεις και έχουμε ομάδες που εργάζονται για την αμεροληψία των διαφημίσεων», συμπλήρωσε.

 

Το USC έκανε παρόμοια τεστ για τις διαφημίσεις στο LinkedIn αλλά δεν βρήκε αποδείξεις διακρίσεων λόγω φύλου σε αυτή την πλατφόρμα. Οι ερευνητές δεν μελέτησαν άλλες ιστοσελίδες που εμφανίζουν διαφημίσεις για θέσεις εργασίας, ενώ σημείωσαν ότι η διενέργεια τεστ σε περισσότερες κατηγορίες θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά τους.

 

Με πληροφορίες από WSJ

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM