Ο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους του επικαλείται η Wall Street Journal.
Ένα τέτοιο βήμα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υπεγράφη συμφωνία για το πρόγραμμα των F-35, δίχως την Τουρκία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί σε γενοκτονία στο μήνυμά του το Σάββατο (24/4), ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων. Πάντως, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στην Wall Street Journal σημείωσαν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, όπως και ότι ο Μπάιντεν ενδέχεται τελικά να προχωρήσει σε μια συμβολική δήλωση, όπως οι προηγούμενοι πρόεδροι, δίχως να μιλά για γενοκτονία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τρίτη στο Haberturk ότι μια δήλωση Μπάιντεν περί γενοκτονίας μόνο θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις κάλπες στις ΗΠΑ η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν είχε αναφέρει πως ο Δημοκρατικός «θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και θα καταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησής του, ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ μια τέτοια τραγωδία».
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η διοίκηση θα έχει περισσότερα να πει το Σάββατο για αυτό το θέμα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το 2019 η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία υιοθέτησαν μη δεσμευτικά ψηφίσματα που αναγνωρίζουν ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί, εξαιτίας της απόκτησης των ρωσικών S-400, για ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για τον ρόλο της Τουρκίας σε συγκρούσεις στην περιοχή.
Υπό την πίεση του Κογκρέσου ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, για την απόκτηση των S-400. Μεταξύ αυτών των κυρώσεων ήταν να μείνει η Τουρκία εκτός του προγράμματος των F-35.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Anadolu, αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και άλλες 8 χώρες κατάργησαν τη συμφωνία του 2006 για το πρόγραμμα των F-35 και υπέγραψαν νέα, από την οποία αποκλείστηκε η Τουρκία.
Η Ουάσινγκτον είχε πάρει αυτή την απόφαση σχετικά με την Τουρκία και τα F-35 με το επιχείρημα ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Μόσχα, για την απόκτηση απόρρητων πληροφοριών για τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη.