Το HRW κατηγορεί το Ισραήλ για απαρτχάιντ και διώξεις σε βάρος Παλαιστινίων και Αράβων

Το HRW κατηγορεί το Ισραήλ για απαρτχάιντ και διώξεις σε βάρος Παλαιστινίων και Αράβων Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί το Ισραήλ ότι ακολουθεί πολιτικές απαρτχάιντ και διώξεων εναντίον της αραβικής μεινότητας στη χώρα και των Παλαιστινίων, κάτι που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.



Η οργάνωση δημοσίευσε έκθεση 213 σελίδων η οποία, διευκρίνισε, δεν έχει ως στόχο να συγκριθεί το Ισραήλ με τη Ν. Αφρική της εποχής του απαρτχάιντ, αλλά να αξιολογηθεί αν «συγκεκριμένες ενέργειες και πολιτικές» συνιστούν απαρτχάιντ, όπως το ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν σφοδρή, όπως αναμενόταν. Το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς της οργάνωση ως «εξωφρενικούς και ψευδείς» και κατηγόρησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι τροφοδοτεί μία «αντι-ισραηλινή ατζέντα». Επίσης υποστήριξε ότι επί χρόνια η οργάνωση «επιδιώκει να προωθήσει μποϊκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα κάνει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με πιθανούς δράστες τον ισραηλινό στρατό και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

«Σε όλο το Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, οι ισραηλινές αρχές έχουν επιδιώξει να διατηρήσουν την κυριαρχία επί των Παλαιστινίων, ασκώντας έλεγχο στη γη και τη δημογραφία, προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών», αναφέρει στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

«Βάσει αυτού, η έκθεση καταλήγει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απαρτχάιντ και διώξεις, όπως αυτά ορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για την καταστολή και τιμωρία του εγκλήματος του απαρτχάιντ (1973) και του Καταστατικού της Ρώμης του 1998», επισημαίνει η οργάνωση.

 

Όταν σε αυτή την σκόπιμη κυριαρχία προστίθεται «η συστηματική καταστολή» και «απάνθρωπες ενέργειες», πρόκειται για το έγκλημα του απαρτχάιντ, καταλήγει το HRW, επισημαίνοντας ότι βασίζεται στο νομικό ορισμό του όρου, δίχως να συγκρίνει την κατάσταση στο Ισραήλ με εκείνη που υπήρχε στη Νότια Αφρική.

 

Παράλληλα σημειώνεται ότι νόμος του 2018, που προβλέπει ότι μόνο οι Εβραίοι στο Ισραήλ έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, προσφέρει τη νομική βάση για να ακολουθηθούν πολιτικές υπέρ των Εβραίων Ισραηλινών και εις βάρος του 21% του πληθυσμού της χώρας που είναι Άραβες.

 

Η αντίδραση του Ισραήλ

 

Η έκθεση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Ισραήλ. «Ο σκοπός αυτής της ψευδούς έκθεσης δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του HRW να υπονομεύσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος έθνος για τους Εβραίους», δήλωσε ο Μάικλ Μπίτον, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι επικεφαλής του προγράμματος του ΗRW για το Ισραήλ είναι ένας «γνωστός υποστηρικτής του κινήματος BDS» και πως δεν έχει «καμία σχέση με τα γεγονότα ή την πραγματικότητα στο πεδίο».

Η αναφορά αφορά τον Ομάρ Σάκιρ, διευθυντή του HRW για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ο Σάκιρ απελάθηκε το 2019 από το Ισραήλ, με την κατηγορία ότι υποστηρίζει το κίνημα «Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις, Κυρώσεις» (BDS). Ο ίδιος αρνείται ότι η δουλειά του στην οργάνωση και οι δηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων που είχε κάνει πριν από τον διορισμό του συνιστούν ενεργή υποστήριξη του BDS.

Ο Σάκιρ δήλωσε στο Reuters ότι η έκθεση της οργάνωσης θα σταλεί στην εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως γίνεται πάντα «όταν καταλήγουμε σε συμπεράσματα για τη διάπραξη εγκλημάτων τα οποία εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου». Συμπλήρωσε πως το HRW είχε στείλει και την έκθεση του 2018 για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και την Χαμάς.

 

«Εδώ και χρόνια λέμε ότι πλησιάζουμε στο απαρτχάιντ και πιστεύω ότι τώρα είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε περάσει το όριο», δήλωσε ο Σάκιρ. Αυτό το «όριο» ξεπεράστηκε τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη όπου πλέον ζουν σχεδόν 700.000 έποικοι, διευκρίνισε, εκτιμώντας ότι οι εβραϊκοί οικισμοί που θα έπρεπε να είναι προσωρινοί έχουν γίνει μόνιμες κατασκευές καθώς δεν έχει αναγνωριστεί ένα παλαιστινιακό κράτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM