ΗΠΑ: Η Νότια Καρολίνα ψήφισε νομοσχέδιο για την τέλεση θανατικής ποινής από εκτελεστικό απόσπασμα

ΗΠΑ: Η Νότια Καρολίνα ψήφισε νομοσχέδιο για την εκτέλεση θανατικής ποινής από εκτελεστικό απόσπασμα Facebook Twitter
UsaToday/Αρχείο
0

Οι γερουσιαστές της Νότιας Καρολίνας ψήφισαν νομοσχέδιο, που επιτρέπει την εκτέλεση θανατοποινιτών από εκτελεστικό απόσπασμα, στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες θανατηφόρες ενέσεις.

Όταν υπογραφεί το νομοσχέδιο από τον τον επικεφαλής της πολιτείας, θα καταστήσει τη Νότια Καρολίνα την τέταρτη πολιτεία της χώρας που θα δίνει αυτή την επιλογή ως μέθοδο θανατικής ποινής.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για μέτρο που θυμίζει "Μεσαίωνα", αλλά οι υποστηρικτές του λένε ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στους θανατοποινίτες να εκτελεστεί η ποινή τους παρά να περιμένουν.

Στη Νότια Καρολίνα η τελευταία φορά που εκτελέστηκε θανατική ποινή ήταν το 2011.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Νότιας Καρολίνας στοχεύει στην επανεκκίνηση των εκτελέσεων, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολιτείες στην προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών για ένα θανατηφόρο κοκτέιλ ένεσης.

Η απόφαση θα μεταβεί στη Γερουσία της πολιτείας για μια τελική ψηφοφορία, πριν φτάσει στον Ρεπουμπλικό Κυβερνήτη Χένρι Μακμέστερ, για επικύρωση. Αυτός έχει ήδη  δεσμευτεί να υπογράψει το νομοσχέδιο μόλις φτάσει στο γραφείο του.

«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στις οικογένειες και τα αγαπημένα τους θύματα δικαιοσύνη» έγραψε στο Twitter.

Η πολιτεία έχει επί του παρόντος 37 θανατοποινίτες ενώ το νομοσχέδιο μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσει δικαστική πρόκληση.

Η Νότια Καρολίνα προσφέρει στους τροφίμους την επιλογή να πεθάνουν είτε με θανατηφόρο ένεση είτε στην ηλεκτρική καρέκλα. Οι τρόφιμοι δεν μπορούν να αναγκαστούν να πεθάνουν με μια μέθοδο που δεν επέλεξαν.

Όλοι εκτός από τρεις καταδίκες, που έχουν ήδη εκτελεστεί, επέλεξαν τη θανατηφόρο ένεση, ένα κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών που πρώτα προκαλεί υπνηλία, μετά παράλυση και στη συνέχεια σταματά την καρδιά. Το κοκτέιλ αυτο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995.

Αλλά η προμήθεια αυτών των φαρμάκων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς οι κατασκευαστές και οι διανομείς δεν θέλουν τα προϊόντα τους να χρησιμοποιούνται για την επιβολή της θανατικής ποινής.

Με ψήφους 66-43, η Νότια Καρολίνα αποφάσισε την Τετάρτη να κάνει την ηλεκτρική καρέκλα, προεπιλεγμένη μέθοδο εκτέλεσης στην περίπτωση που θα υπάρξει έλλειψη στις ενέσεις και να υπάρχει η επιλογή του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Αυτή η επιλογή προτάθηκε από έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή, τον Richard Harpootlian, ο οποίος είπε ότι θα ήταν πιο ανθρωπιστικό από την «εξαιρετικά τρομερή και τρομακτική διαδικασία» της ηλεκτροπληξίας, όπου οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν αμέσως.

Επτά Ρεπουμπλικάνοι του Σώματος καταψήφισαν το νομοσχέδιο την Τετάρτη και ένας Δημοκρατικός ψήφισε υπέρ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οκτώ χώρες εκτέλεσαν καταδίκους πυροβολώντας τους το 2020. Πρόκειται για την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σομαλία, την Ταϊβάν και την Υεμένη.

Ανάλογες εκτελέσεις έχουν επίσης αναφερθεί την τελευταία δεκαετία στη Λευκορωσία, την Ινδονησία, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι εκτελέσεις επιτρέπονται σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ, αν και αρκετές έχουν θεσπίσει μορατόριουμ για την εκτέλεση της τιμωρίας.

Ένα ομοσπονδιακό μορατόριουμ έληξε από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνέχισε τις εκτελέσεις θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο πέρυσι μετά από 17ετή διακοπή. Δεκατρείς άνθρωποι θανατώθηκαν - συμπεριλαμβανομένων έξι εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά την ήττα του στις εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε να τερματίσει την ομοσπονδιακή θανατική ποινή και να ενθαρρύνει τις πολιτείες να ακολουθήσουν το ίδιο, αλλά δεν έχει αντιμετωπίσει το θέμα θεσμικά.

Το 2019, περισσότεροι Αμερικανοί υποστήριξαν την τιμωρία των δολοφόνων με ισόβια κάθειρξη παρά με θανατική ποινή, σύμφωνα με την εταιρεία Gallup, η οποία σημείωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που επικράτησε η συγκεκριμένη απάντηση, από τότε που η δημοσκόπηση έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα το 1985.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM