Θετικά είναι τα μηνύματα της πορείας του εμβολιασμού στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ.
Η Επίτροπος Υγείας επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου το 40% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ και το 17% έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Πάνω από 20 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού πραγματοποιούνται πλέον κάθε εβδομάδα στην ΕΕ - αριθμός ο οποίος θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η παραγωγή και οι παραδόσεις επιταχύνονται.
Η Στέλλα Κυριακίδου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, πρόσθεσε ακόμα ότι από τα μέσα Απριλίου τα κρούσματα κορωνοϊού στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 39% και τώρα πολλά κράτη μέλη αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας και να ανοίγουν εκ νέου μεγάλους τομείς της οικονομίας.
«Μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αυτοπεποίθηση και επίσης να κοιτάξουμε προς το καλοκαίρι με συγκρατημένη αισιοδοξία», είπε η Στ. Κυριακίδου, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση μεταλλάξεων, που συνεχίζεται σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.
Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι «ένα βήμα μπροστά από τον ιό», να εξετάζει την επανεκκίνηση των οικονομιών και των κοινωνιών με προσαρμοσμένο τρόπο απέναντι στην πανδημία, να προστατεύει το νεότερο πληθυσμό της και να έχει πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια που θα προστατεύουν από την απειλή μεταλλάξεων.
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες φάσεις της στρατηγικής εμβολιασμού, η Στ. Κυριακίδου επισήμανε ότι η Επιτροπή υπέγραψε σήμερα το τρίτο συμβόλαιο με την Pfizer/Biontech για την αγορά επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν προσαρμοσμένα εμβόλια σε νέες παραλλαγές.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η Επίτροπος είπε ότι γίνεται πρόοδος στον εντοπισμό τους. Η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και με τα κράτη μέλη έχει βοηθήσει κάποιες χώρες να φτάσουν στο προτεινόμενο επίπεδο αλληλουχίας του 10% των δειγμάτων.
Τέλος, ανέφερε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ παρέχουν προστασία έναντι των γνωστών μεταλλάξεων και πως εκτιμάται ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA θα διευκολύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων εμβολίων.
Με τις αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης, τα εμβόλια αυτά θα φτάσουν πολύ γρήγορα στους πολίτες, τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αναπτύξει και θα εγκρίνει ως τον Οκτώβριο τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες COVID-19.
Τέλος, ενόψει της αυριανής παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής για την υγεία που θα γίνει στη Ρώμη, η Επίτροπος είπε ότι η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής εμβολίων θα είναι καθοριστικής σημασίας. «Για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις σωστές δομές για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Αυτό σημαίνει την ύπαρξη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Έκτακτες Καταστάσεις για την Υγεία», είπε η Επίτροπος.