Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λοβέρδος, έδωσε διευκρινίσεις για τη δήλωσή του που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, κάνοντας λόγο για φραστικό λάθος, για το οποίο νιώθει άσχημα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» του Open, το πρωί του Σαββάτου, ο Γιάννης Λοβέρδος είπε ότι είχε την εντύπωση ότι η διατύπωσή του ήταν σαφής για αυτό «έπεσε από τα σύννεφα» όταν είδε τις αντιδράσεις. Όμως, παραδέχθηκε, ότι όταν άκουσε τα λεγόμενά του κατάλαβε ότι είχε κάνει ένα «φραστικό λάθος».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι ακόμη και ένας άνδρας με κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι στη σύζυγό του μπορεί να είναι καλός γονιός.
Συγκεκριμένα, στο επίμαχο απόσπασμα της τοποθέτησής του, ο Γιάννης Λοβέρδος ανέφερε:
«Το παιδί έχει ανάγκη και τους δυο του γονείς. Και, ξέρετε, ένα διαζύγιο μπορεί να είναι πολύ σκληρό και να έχουν συγκρουστεί οι γονείς. Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς».
Θέλοντας να αποσαφηνίσει τι εννοούσε με αυτή την τοποθέτηση, ο Γιάννης Λοβέρδος σημείωσε στις σημερινές δηλώσεις του ότι τα δικαστήρια κρίνουν τα πραγματικά γεγονότα και όχι η Βουλή.
«Είπα ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, που επειδή υπάρχει μίσος μεταξύ των συζύγων, μπορεί να ισχυριστεί μια γυναίκα ότι δήθεν ο σύζυγός της την κακοποιεί ή ότι τη δέρνει. Αυτό δεν θα το κρίνει η Βουλή, αλλά το δικαστήριο, που θα εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα και θα κρίνει αν όντως έτσι συμβαίνει και θα κρίνει ποιος θα έχει την επιμέλεια», είπε.
Ο βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε πως είχε την εντύπωση ότι η διατύπωσή του ήταν σαφής. «Δεν ήταν από ό,τι κατάλαβα. Εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρξε καμία αντίδραση μέσα στο Κοινοβούλιο. Και γι’ αυτό έπεσα από τα σύννεφα, όταν υπήρξαν αυτές οι αντιδράσεις μία ημέρα μετά. Προφανώς έκανα λάθος».
Η διατύπωση, συνέχισε, για κάποιον που δεν παρακολουθούσε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο, ήταν διαστρεβλωτική. «Αν είχα πει αυτό που εννοούσα, ότι μπορεί να ισχυρίζεται ότι την κακοποιεί για να κάνει κακό στον άνδρα της και να του πάρει το παιδί, τότε δεν θα είχε γίνει αυτή η παρεξήγηση», πρόσθεσε.
«Όταν το άκουσα μετά, ένιωσα άσχημα, κατάλαβα ότι ήταν λάθος και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Ήταν φραστικό λάθος, που για αυτό αισθάνομαι πολύ άσχημα και λυπάμαι που έγινε. Προφανώς δεν θα έπρεπε να έχει γίνει», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση «να δώσω εύσημα στον κακοποιητή πατέρα, η θέση του οποίου είναι στη φυλακή».
Σε άλλο το σημείο των δηλώσεών του, ο Γιάννης Λοβέρδος καταδίκασε την ενδοοικογενειακή βία σε όλες της τις μορφές. «Είναι απεχθής βία και γι’ αυτό υπάρχει σχετική νομοθεσία. Ο πατέρας που κακοποιεί τη μάνα και τα παιδιά του είναι εγκληματίας και πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και να μπαίνει στη φυλακή. Και φυσικά ένας εγκληματίας, φυσικά, δεν μπορεί να έχει την επιμέλεια των τέκνων του», πρόσθεσε.