Θα το πω και φέτος: η Maria Kozakou και ο Giorgos Kapoutzidis είναι ο,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε στην παρουσίαση της Γιουροβίζιον. Unapologetically queer ύφος, με τον τρόπο που δίδαξαν ο Γκράχαμ Νόρτον και οι Σουηδοί, ιδανική ισορροπία σοβαρότητας και ελαφράδας, πολύ μελετημένα κείμενα που όμως ακούγονται αυθόρμητα, αυτοσαρκασμός, εκπληκτική μεταξύ τους χημεία.
Μερικά παραδείγματα που συγκράτησα από τους ημιτελικούς: Στην πρώτη παρουσίαση της υπερδιάσημης YouTube θεότητας NikkieTutorials, φετινής συμπαρουσιάστριας του διαγωνισμού, ο Γιώργος αναφέρθηκε (με ολόσωστη ορολογία, προφανώς) στην τρανς ταυτότητά της, ανάμεσα στις λοιπές πληροφορίες. Στον δεύτερο ημιτελικό δεν χρειάστηκε να το επαναλάβει. Στις Σέρβες έδωσε ρέστα, με τα μαλλιά και τις τρέσες, όπως και στη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν, όπου μας έβαλαν να μαντέψουμε ποιος από τους δύο, αυτός ή η Μαρία, αγαπά το κομμάτι και ποιος το μισεί. Στη διάρκεια της online ψηφοφορίας τού ξέφυγε το κλισέ ότι «ακόμα και μια ψήφος μπορεί να είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα» και η Μαρία του απάντησε «αλήθεια, τα πιστεύεις αυτά;»
Υπέροχοι, κάθε χρόνο και καλύτεροι, ένας από τους βασικότερους λόγους, κατ’εμέ, για να δει κανείς τον διαγωνισμό. Περιμένουμε έναν ωραίο τελικό απόψε.
Στο δια ταύτα, η δική μου πεντάδα (χωρίς αξιολογική σειρά), φέτος που είναι η χρόνια που δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ σχεδόν καθόλου, περιλαμβάνει πάνω-κάτω:
1. Την πραγματικά σύγχρονη πρόταση της Ισλανδίας
2. Το βουκολικό τέκνο της Ουκρανίας
3. Τον ευαίσθητο μπούλη της Ελβετίας
4. Το bubblegum ποπ της Έλενας Τσαγκρινού για την Κύπρο
5. Τον fem δυναμισμό της Μάλτας
Ειδική μνεία στο απόλυτο φετινό μπουρναζοτράγουδο του Αζερμπαϊτζάν.
Αναμένω για την wannabe Εντίτ Πιάφ της Γαλλίας και για το φαβορί, όπως λένε τα στοιχήματα, Ιταλία, έναν ενδιαφέροντα ροκ συνδυασμό και μόνο ως άκουσμα στην ιταλική γλώσσα.
Ραντεβού στο καθιερωμένο live του LIFO.gr