«Portal ενότητας»: Φουτουριστικές «πύλες» ενώνουν τη Λιθουανία με την Πολωνία σε πραγματικό χρόνο

«Γέφυρα ενότητας»: Οι φουτουριστικές «πύλες» που συνδέουν τους λαούς Λιθουανίας και Πολωνίας «σε real time» Facebook Twitter
Η διαδραστική «πύλη» που φέρνει πιο κοντά Λιθουανία και Πολωνία - Πηγή φωτογραφίας: Benediktas Gylys/Instagram
0

Οι νέες εγκαταστάσεις τεχνολογίας που εγκαινίασε το Βίλνιους έχουν κάτι από μέλλον: Οι φουτουριστικές «πύλες» συνδέουν τους πολίτες του Βίλνιους και του Λούμπλιν στην Πολωνία σε πραγματικό χρόνο. 

Η εγκατάσταση είναι σφαιρική, σαν καθρέπτης, με φωτισμό LED που της προσδίδει φουτουριστικό άερα. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος το οποίο, σε καιρούς πανδημίας και εγκλεισμού εκατομμυρίων ανθρώπων, λαμβάνει άλλη σημασία, αναδεικνύοντας την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ των λαών. 

Για την ακρίβεια, πολύ πριν τον κορωνοϊό, οι μηχανικοί του Πολυτεχνείου του Βίλνιους και του ιδρύματος Benediktas Gylys οραματίστηκαν το εγχείρημα αυτό ως αντίδοτο «στην κοινωνική απομόνωση» και «τη μοναχική αντίληψη της ζωής». 

Όπως αναφέρει η Benediktas Gylys στην ανακοίνωσή της, οι πύλες είναι «μια διαδραστική γέφυρα στην ενότητα, μια πρόσκληση υπέρβασης των προκαταλήψεων, των διαφωνιών που ανήκουν στο παρελθόν, μια πρόσκληση υπέρβασης της ψευδαίσθησης τού 'εμείς κι αυτοί'».

Αρχής γενομένης από τις δύο αυτές πόλεις σε Λιθουανία και Πολωνία, οι εμπνευστές του εγχειρήματος φιλοδοξούν να μεταφέρουν τις πύλες διάδρασης σε Λονδίνο και Ρέικιαβικ, φέρνοντας πιο κοντά Βρετανία και Ισλανδία. 

Με πληροφορίες από DesignTaxi

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM