Microsoft: «Εξαφανίστηκε» από τη μηχανή αναζήτησης Bing η ιστορική φωτογραφία «Ο διαδηλωτής απέναντι στο τανκ»

Η Microsoft μπλοκάρει από τη μηχανή αναζήτησης Bing την ιστορική φωτογραφία «Ο διαδηλωτής απέναντι στο τανκ» Facebook Twitter
0

Εξαφανίστηκε χθες μυστηριωδώς από την μηχανή αναζήτησης Bing, η ιστορική φωτογραφία με τον άνδρα που στέκει μπροστά από τα κινεζικά άρματα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν.

Η Microsoft έκανε λόγο για τυχαίο ανθρώπινο λάθος ωστόσο, η φωτογραφία «Ο διαδηλωτής απέναντι στο τανκ» (Tank Man) εξαφανίστηκε στην 32η επέτειο της στρατιωτικής καταστολής.

Οι χρήστες ανέφεραν ότι η φωτογραφία δεν εμφανιζόταν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία και η Ελβετία, σύμφωνα με το Reuters και το Vice News.

Οι αναφορές στο κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας λογοκρίνεται εδώ και καιρό στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), όπου η κυβέρνηση διατηρεί αυστηρό έλεγχο στο Διαδίκτυο, αλλά η λογοκρισία του Bing επεκτάθηκε σε χρήστες εκτός του «μεγάλου τείχους προστασίας» της Κίνας.

Η Microsoft είπε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τυχαίο ανθρώπινο σφάλμα και «εργαζόμαστε για να το επιλύσουμε».

Μικρότερες μηχανές αναζήτησης, όπως το DuckDuckGo, που κατέχουν αποτελέσματα αδειών από τη Microsoft αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα σχετικά με τις αναζητήσεις της συγκεκριμένης φωτογραφίας και δήλωσαν ότι αναμένουν σύντομα μια διόρθωση.

Η μυστηριώδης δε, εξαφάνιση, συνέβη εν μέσω της καταστολής της ΛΔΚ στο Χονγκ Κονγκ, όπου απαγόρευσε τους εορτασμούς για την επέτειο στην πλατεία Τιενανμέν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αυτό εγείρει την αυξανόμενη ανησυχία για το κατά πόσο η Κίνα μπορεί να ασκήσει οικονομική πίεση για να επιβάλει τη λογοκρισία της στο εξωτερικό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Κένα δήλωσε δημόσια συγγνώμη για το ότι αναφέρθηκε στην Ταϊβάν ως «χώρα», ένα αδίκημα στη ΛΔΚ, η οποία επιμένει ότι η Ταϊβάν δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.

Οι εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ έχουν αγωνιστεί εδώ και πολύ καιρό για να εξισορροπήσουν την επιθυμία τους να λειτουργήσουν στην τεράστια αγορά της Κίνας με τις απαιτήσεις λογοκρισίας της κυβέρνησης.

Η Microsoft Bing είναι μία από τις λίγες ξένες μηχανές αναζήτησης που είναι προσβάσιμες στην Κίνα, επειδή η εταιρεία συμφώνησε να λογοκρίνει αποτελέσματα για ευαίσθητους όρους όπως ο Δαλάι Λάμα, η πλατεία Τιενανμέν ή το Φάλουν Γκονγκ.

Το 2016, οι New York Times ανέφεραν ότι το Facebook εργαζόταν πάνω σε ένα μυστικό εργαλείο, που θα επέτρεπε σε τρίτο μέρος να λογοκρίνει την πλατφόρμα για Κινέζους χρήστες με αντάλλαγμα η κυβέρνηση να επιτρέπει τη λειτουργία της πλατφόρμας εντός της χώρας.

Το 2018, οι υπάλληλοι της Google εξέθεσαν μία εσωτερική κίνηση της εταιρείας για τη δημιουργία μιας λογοκρισμένης μηχανής αναζήτησης, που η Facebook θεωρούσε ότι θα της επέτρεπε να επανέλθει στην Κίνα. Η Google είχε αποχωρήσει από την Κίνα το 2010 λόγω λογοκρισίας και πειρατείας.

Το 2014, ο Guardian ανέφερε ότι η μηχανή αναζήτησης Bing λογοκρίνει αποτελέσματα για χρήστες κινεζικής γλώσσας στις ΗΠΑ για πολλούς από τους ίδιους όρους, που λογοκρίνουν το Bing εντός της Κίνας.

Το 2009, ο αρθρογράφος των New York Times, Nicholas Kristof, έγραψε μια στήλη σχετικά με τη λήψη  λογοκριμένων αποτελεσμάτων στο Bing, όταν έψαξε για θέματα όπως ο Δαλάι Λάμα, η πλατεία Τιενανμέν και το Φάλουν Γκονγκ χρησιμοποιώντας απλοποιημένους χαρακτήρες κινεζικής γλώσσας.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στην Kristof ότι τα αποτελέσματα του οφείλονταν σε «σφάλμα».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ