ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ DIOTIMA

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ DIOTIMA Facebook Twitter
0

Με το εξαιρετικά ενδιαφέρον μονομερές Κουαρτέτο αρ. 4 του γάλλου Πασκάλ Ντυσαπέν (γεν. 1955) ανοίγει το πρόγραμμά του το σύνολο Diotima, στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος του Φεστιβάλ στο κουαρτέτο εγχόρδων, μια από τις σημαντικότερες φόρμες της μουσικής δωματίου. Ακολουθεί το αυτοβιογραφικού χαρακτήρα Κουαρτέτο αρ. 2 του τσέχου Λέος Γιάνατσεκ (1854-1928), που φέρει τον υπότιτλο «Listy důvěrné» («Προσωπικά γράμματα») και χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες εναλλαγές ύφους. H ένδειξη mesto (θλιμμένα) προηγείται καθενός από τα τέσσερα μέρη (Vivace – Marcia – Burletta – Molto tranquillo) του Έκτου –και τελευταίου– κουαρτέτου για έγχορδα του Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945). Μια αργή μελωδία, με τη μορφή σύντομης σχετικά εισαγωγής, στο πρώτο μέρος αναπτύσσεται βαθμιαία στα δύο επόμενα για να καλύψει ολόκληρο το τέταρτο. Ο συνθέτης σκόπευε αρχικά να δώσει στο έργο δυναμικό, χορευτικού χαρακτήρα, φινάλε, αλλά o θάνατος της μητέρας του τον ώθησε να ξαναγράψει το τελευταίο μέρος ως μια βαθιά θλιμμένη ελεγεία.

Παίζουν οι μουσικοί: Naaman Sluchin, βιολί α΄ & β', Yun-Peng Zhao, βιολί α΄ & β', Franck Chevalier βιόλα, Pierre Morlet, τσέλο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ