Καναδάς: Έριξαν αγάλματα της βασίλισσας Βικτωρίας και της Ελισάβετ- Οργή για τους τάφους παιδιών αυτοχθόνων

Καναδάς: Έριξαν αγάλματα της βασίλισσας Βικτωρίας και της Ελισάβετ- Οργή για τους τάφους παιδιών αυτοχθόνων Facebook Twitter
0

Διαδηλωτές στον Καναδά γκρέμισαν το άγαλμα της βασίλισσας Βικτωρίας όπως και ένα της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς φουντώνει η οργή για τους τάφους παιδιών αυτοχθόνων σε οικοτροφεία

Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις εκατοντάδων ανώνυμων τάφων σε πρώην οικοτροφεία για παιδιά αυτοχθόνων διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες την Πέμπτη, με αφορμή την ημέρα εορτασμού της ίδρυσης του Καναδά. 

Στο Γουίνιπεγκ, κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά σε άγαλμα της βασίλισσας Βικτωρίας, το οποίο στη συνέχεια το έδεσαν με σχοινιά και το έριξαν από τη βάση του, ενώ άλλοι πανηγύριζαν. Την ίδια μοίρα είχε και άγαλμα της βασίλισσας Ελισάβετ που βρισκόταν σε κοντινό σημείο. 

Το Λονδίνο καταδίκασε αυτές τις ενέργειες των διαδηλωτών. «Προφανώς καταδικάζουμε την όποια καταστροφή αγαλμάτων της βασίλισσας», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. «Οι σκέψεις μας είναι με την κοινότητα των αυτοχθόνων του Καναδά έπειτα από αυτές τις τραγικές ανακαλύψεις και παρακολουθούμε αυτά τα θέματα στενά», συμπλήρωσε. 


Αυτή την εβδομάδα ανασκαφές έφεραν στο φως 182 ανώνυμους τάφους σε χώρο πρώην οικοτροφείου για παιδιά αυτοχθόνων στο Κράνμπρουκ της Βρετανικής Κολούμπια. Την προηγούμενη εβδομάδα στην επαρχία Σασκάτσουαν ήρθαν στο φως 750 ανώνυμοι τάφοι σε αντίστοιχο οικοτροφείο, ενώ είχε προηγηθεί ο εντοπισμός των οστών 215 παιδιών στο Κάμλουπς, στη Βρετανική Κολούμπια, στα τέλη Μαΐου. 

Περισσότερα από 150.000 παιδιά αυτοχθόνων απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και υποχρεώθηκαν να πάνε σε οικοτροφεία κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα, με στόχο τη δια της βίας αφομοίωσή τους από την κοινωνία. 

Εκτιμάται ότι 6.000 παιδιά πέθαναν ενώ βρίσκονταν σε αυτά τα σχολεία. Οι μαθητές συχνά φιλοξενούνταν σε ανθυγιεινές εγκαταστάσεις, με ελάχιστη θέρμανση και πολλά άλλα προβλήματα. 


Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM