Μετανάστριες σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη υφίστανται φριχτή σεξουαλική βία από τους φρουρούς και μεταξύ άλλων αναγκάζονται να «ανταλλάσουν» το σεξ με καθαρό νερό, τρόφιμα και πρόσβαση στην υγιεινή, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Έκθεση του οργανισμού, που επικεντρώνεται στους μετανάστες που «αναχαιτίστηκαν» στη Μεσόγειο και αποβιβάστηκαν στη Λιβύη πέρυσι και φέτος, καταγράφει επιδείνωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα τέθηκαν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.
Πρόκειται για κέντρα κράτησης τα οποία έχουν κάνει έκκληση να κλείσουν τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος όσο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι φρουροί λένε «ίσως θες καθαρό νερό και κρεβάτια… άσε με να κάνω σεξ μαζί σου, ώστε να μπορέσω να σε απελευθερώσω», είπε στη Διεθνή Αμνηστία μία γυναίκα. Είναι μία από τις πολλές που ανέφεραν ότι οι φρουροί βίασαν ή εξανάγκασαν τις γυναίκες να κάνουν σεξ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους ή καθαρό νερό.
Τα ευρήματα προκύπτουν από συνεντεύξεις με 53 πρόσφυγες και μετανάστες, από 14 έως 50 ετών, από χώρες όπως η Νιγηρία, η Σομαλία και η Συρία. Στην πλειονότητά τους βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη και είχαν καταφέρει να διαφύγουν από τα κέντρα κράτησης ή είχαν πρόσβαση σε τηλέφωνο.
Κάποιες έγκυες εντός των κέντρων κράτησης είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι έχουν βιαστεί επανειλημμένα από φρουρούς, ενώ οι άνδρες ανέφεραν ότι τους ανάγκαζαν να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους, σε μια προσπάθεια εξευτελισμού τους. Άλλοι, ανάμεσά τους αγόρια, περιέγραψαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς.
Αυτές οι περιγραφές απάνθρωπης μεταχείρισης έρχονται έπειτα από σειρά εκθέσεων από το 2017 για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, έλλειψη τροφίμων και υγιεινής.
Τους πρώτους έξι μήνες του 2021 η ακτοφυλακή της Λιβύης, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έχει αναχαιτίσει στη θάλασσα και επέστρεψε στη χώρα περίπου 15.000 ανθρώπους, περισσότερους από ότι όλο το 2020. Αν και τα δεδομένα δεν είναι αξιόπιστα, η Αμνηστία ανέφερε ότι περίπου 6.100 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης έως τα τέλη Ιουνίου.
Παρά την εκεχειρία που επετεύχθη τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να έχουν δύναμη και κάποιες από αυτές ελέγχουν καταυλισμούς μεταναστών. Κάποιοι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να διακόψει τη χρηματοδότηση της ακτοφυλακής, τονίζοντας ότι η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα για μετανάστες.
Με πληροφορίες από Reuters