Τη δική του απάντηση για την ακύρωση της παρασυμοφόρησής του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την αφαίρεση του ονόματός του από τη λίστα του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε ο διασώστης προσφύγων, Ιάσονας Αποστολόπουλος.
«Χαίρομαι που το κράτος μας επιδεικνύει ειλικρίνεια». Μάλιστα, αφήνει αιχμές στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος».
Ο κ. Αποστολόπουλος ευχαριστεί για τα μηνύματα υποστήριξης που δέχεται από τον κόσμο, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση στο προσφυγικό.
«Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες, οι ελληνικές αρχές έχουν πετάξει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα του Αιγαίου, εγκαταλείποντας τους ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft)», γράφει, απαντώντας εμμέσως και στον χαρακτηρισμό του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος με δημόσια παρέμβασή του «ανακοίνωσε» την ακύρωση της βράβευσης, χαρακτηρίζοντας τον Ιάσονα Αποστολόπουλο «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Όπως γράφει ο διασώστης θα παραμείνει «επιθετικός επικριτής για πάντα».
«Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα και οι αγκαλιές στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα.»
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Ενα μεγάλο ευχαριστώ και μια τεράστια αγκαλιά σε όλους και όλες για τα μηνύματα υποστήριξης. Τα λόγια από τον έξω κόσμο είναι ανάσα δύναμης όταν είμαστε στο καράβι, όπως τώρα.
Εν προκειμένω, χαίρομαι που το κράτος μας επιδεικνύει ειλικρίνεια.
Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος.
Σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν ότι μπορούν για να εξαφανίσουν τους μάρτυρες από τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να εφαρμόζουν ανενόχλητα τις δολοφονικές πρακτικές τους, είναι απόλυτα λογικό η αλληλεγγύη να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.
Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες, οι ελληνικές αρχές έχουν πετάξει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα του Αιγαίου, εγκαταλείποντας τους ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft).
Η μόνη απάντηση στα συνεχή βίντεο που βγαίνουν, είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ανθρώπους που τα δημοσιοποιούν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυταπόδεικτο ότι η ελληνική πολιτεία δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αντικείμενο βράβευσης, πόσο μάλλον το υποκείμενο.
Όσο για μας.
Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα και οι αγκαλιές στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα.
Και αυτά τα κουβαλάμε πάντα μαζί μας.
Αυτά τα παράσημα αξίζουν όλες τις προσπάθειες του κόσμου.
Περήφανος “επιθετικός επικριτής” για πάντα».
Τι ανέφεραν για το θέμα κύκλοι της ΠτΔ
Κύκλοι της Προεδρίας, μιλώντας στο LiFO.gr, προχώρησαν σε διευκρινίσεις για την ακύρωση παρασημοφόρησης του Έλληνα διασώστη, του οποίου το όνομα αφαιρέθηκε από την αρχική λίστα που είχε συντάξει το υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως τόνισαν οι συγκεκριμένες πηγές, υπάρχει κείμενη νομοθεσία σχετικά με τις βραβεύσεις και τις παρασημοφορήσεις πολιτών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 του νόμου 106/75 που ισχύει μέχρι σήμερα, προβλέπει πως η/ο εκάστοτε Πρόεδρος απονέμει παράσημα που προτείνονται από τον υπουργό Εξωτερικών, αφού προηγουμένως έχουν λάβει την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του ΥΠΕΞ.
Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθάρισαν πως αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του συμβουλίου, συντάσσεται η λίστα. Ως εκ τούτου, δεν προτείνει η Πρόεδρος τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα πρόσωπα προτείνονται αρμοδίως. «Έτσι έγινε και στην προκειμένη περίπτωση», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι της Προεδρίας.
Η συγκεκριμένη λίστα όμως, αφού περιήλθε στην Προεδρία στη συνέχεια άλλαξε από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι κύκλοι της Προεδρίας διευκρίνισαν μάλιστα πως τα παράσημα δεν θα δίνονταν σήμερα. «Με αφορμή την σημερινή ημέρα η Πρόεδρος θα παρασημοφορούσε αυτά τα άτομα. Η τελετή παρασημοφόρησης ωστόσο προγραμματίζεται περίπου για τον Σεπτέμβριο», επεσήμαναν. «Φυσικά και κάποια από αυτά τα άτομα είχαν μεγάλη συνεισφορά, αλλά δεν θα δίνονταν τα παράσημα σήμερα. Και δεν θα δοθούν και όλα μαζί».
Το χρονικό της υπόθεσης
Το ζήτημα έγινε ευρέως όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, γνωστοποίησε στους ακολούθους του σε Facebook και Twitter πως ακυρώνεται η παρασημοφόρηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, χαρακτηρίζοντας τον «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων». «Ο κος Ιάσονας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί», έγραψε ο βουλευτής.
Ενημερώθηκε μετά την ανάρτηση ο διασώστης
Ο ιστότοπος Τvxs επικοινώνησε με τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, που βρισκόταν σε αποστολή διάσωσης στη Σικελία, όπως σημείωσε η αρθρογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη. Ο διασώστης ειδοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών μετά την ανάρτηση του Κ. Μπογδάνου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του.
«Μετά τα μεσάνυχτα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο ο κ. Ζεβελέκης, που δεν γνωρίζω, μου ανακοίνωσε ότι "με τα νέα δεδομένα, δεν συγκροτείται η υπόθεση της παρασημοφόρησης μου"», είπε ο διασώστης, χωρίς ο εκπρόσωπος του υπουργείου να διευκρινίσει ποια είναι τα «νέα δεδομένα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Χωρίς να δημοσιευτεί καμία επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα, αλλά το όνομα του διασώστη αφαιρέθηκε από την λίστα.
Το LiFO.gr επικοινώνησε με το ΥΠΕΞ, από όπου η αρμόδια διεύθυνση παρέπεμψε για το ζήτημα της διαγραφής του διασώστη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Όπως όμως ξεκαθάρισαν οι κύκλοι της Προεδρίας, η λίστα άλλαξε από το υπουργείο Εξωτερικών.