Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στο Μαρόκο: Ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία ηλικίας 1,3 εκατ. χρόνων

Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στο Μαρόκο: Ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία ηλικίας 1,3 εκατ. χρόνων Facebook Twitter
Οι ανασκαφές έγιναν σε ένα λατομείο έξω από την Καζαμπλάνκα - Πηγή φωτογραφίας: D Lefèvre
0

Την ανακάλυψη του αρχαιότερου «εργοστασίου» λίθινων εργαλείων της βόρειας Αφρικής, ηλικίας 1,3 εκατομμυρίων χρόνων, σε περιοχή έξω από την Καζαμπλάνκα, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα αρχαιολόγων. 


Όπως δήλωσαν οι ερευνητές στους δημοσιογράφους, το σπουδαίο αυτό εύρημα μεταφέρει χρονικά κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα την απαρχή της αχελαίας λιθοτεχνικής τεχνολογίας που συνδέεται με τον πρόγονο του σημερινού ανθρώπου, Homo erectus. 


Η ανακάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα λατομείο, στα προάστια της Καζαμπλάνκα, της οικονομικής πρωτεύουσας του Μαρόκου. 


Το εύρημα αυτό «συμβάλλει στον εμπλουτισμό της δημόσιας συζήτησης για την εμφάνιση του αχελαίου πολιτισμού στην Αφρική» εξηγεί ο Αμπντεραχίμ Μοχίμπ, συν-επικεφαλής του Γαλλο-μαροκινού προγράμματος προϊστορίας της Καζαμπλάνκα. 
 

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως η αχελαία τεχνολογία είχε αναπτυχθεί πριν από 700.000 χρόνια. Η νεότερη αυτή ανακάλυψη, ωστόσο, στο περίφημο Thomas Quarry I -που είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό το 1969 με την ανακάλυψη μέρους ανθρώπινης κάτω γνάθου σε σπηλιά- σημαίνει πως ο Αχελαίος πολιτισμός είναι σχεδόν διπλάσιας ηλικίας! 

Για το συμπέρασμα αυτό η 17μελής ομάδα, αποτελούμενη από Μαροκινούς, Γάλλους και Ιταλούς ερευνητές, βασίστηκε στη μελέτη των λίθινων εργαλείων που εντοπίστηκαν στο σημείο

Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στο Μαρόκο: Ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία ηλικίας 1,3 εκατ. χρόνων Facebook Twitter
Μερικά από τα λίθινα ευρήματα των ανασκαφών στο περίφημο λατομείο Thomas Quarry I - Πηγή φωτογραφίας: R Gallotti

Ο Μαροκινός αρχαιολόγος Αμπνελουαχέντ Μπεν Νσέρ αποκάλεσε την ανακάλυψη «χρονολογική αναπήδηση». Όπως πρόσθεσε, η απαρχή της αχελαίας περιόδου στο Μαρόκο πλησιάζει πλέον τις χρονολογίες απαρχής της σε νότια και ανατολική Αφρική, 1,6 εκατομμύρια και 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν, αντιστοίχως. 
 

Οι άνθρωποι της προϊστορίας είχαν δημιουργήσει μια διαδεδομένη βιομηχανία πρωτόγονων εργαλείων από πέτρα, γνωστή ως Oldowan. 


Όπως σημειώνει ο Μοχίμπ για την έρευνα στην Καζαμπλάνκα που μετρά δεκαετίες, «έχει προσφέρει κάποιες από τις πλουσιότερες αχελαίες συλλογές στην Αφρική». «Είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί μιλάμε για την προϊστορία, μια περίπλοκη χρονική περίοδο για την οποία υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία» λέει ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM