ΚΙΝΗΣΗ

Υποεκπροσώπηση γυναικών σε επιστημονικά συνέδρια «δείχνει» νέα έρευνα

Women participate less at conferences, even if gender-balanced – study Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Mikael Kristenson/Unsplash
0

Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ιατρικών και επιστημονικών συνεδρίων, ακόμη και όταν η συμμετοχή γυναικών - ανδρών είναι ισορροπημένη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Τα ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια είναι απαραίτητα και επιτακτικά για την επαγγελματική ορατότητα επιστημόνων και ακαδημαϊκών. 

Οι ερευνητές διενήργησαν την τελευταία αυτή μελέτη, βασιζόμενοι στα πιο πρόσφατα δεδομένα από τα ετήσια συνέδρια του Συλλόγου Ενδοκρινολογίας. 


Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των φοιτητών Ιατρικής, ωστόσο, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις στον τομέα τους. Αυτή η ανισορροπία θα έπρεπε να έχει διορθωθεί μέχρι τώρα, αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Βικτόρια Σάλεμ, ενδοκρινολόγος και ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου. 


«Υπάρχει αδράνεια στο σύστημα... και μέρος αυτής αφορά τα πρότυπα. Αν δεν έχουμε περισσότερες γυναίκες να μιλούν και να δρουν ως εκπρόσωποι στον τομέα τους και ειδικοί, τότε η επόμενη γενιά απλώς δεν θα προσπαθήσει σ'αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε η ίδια. 
 


Η Σάλεμ και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν τα δεδομένα από διάφορες συνεδριάσεις στα συνέδρια Ενδοκρινολογίας του 2017 και 2018. 

Στα συνέδρια συμμετείχαν κάθε χρονιά περίπου 1.000 εκπρόσωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές ήταν γυναίκες. Παρά την ισορροπία στην εκπροσώπηση φύλων, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες δέχονταν λιγότερες και μικρότερες ερωτήσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, και στα δύο συνέδρια οι άνδρες σύνεδροι δέχτηκαν ερωτήσεις συνολικής διάρκειας δύο ωρών και 54 λεπτών, ενώ οι γυναίκες μόλις 56 λεπτών. 

«Υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρες διαφορές στη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών. Όποια κι αν είναι η αιτία, είτε πρόκειται για κοινωνικούς ή βιολογικούς λόγους, πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να το υπολογίσουμε όταν δίνουμε πλατφόρμες που αφορούν την ισότιμη πρόσβαση στην επιστήμη» αναφέρει η Σάλεμ. 


«Πολύς λόγος γίνεται για το ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι δυναμικές. Όμως στην πραγματικότητα εμείς έχουμε δημιουργήσει μια επιστημονική κουλτούρα στην οποία είναι δυσκολότερο να συμμετάσχουν» εξηγεί από την πλευρά το ο Κέβιν Μέρφι, καθηγητής ενδοκρινολογίας και μεγαβολισμό στο Imperial College και εκ των ερευνητών της μελέτης. 

«Πολλοί άνδρες είναι απολύτως εντάξει με αυτό. Όμως είναι καθήκον μας να προσέξουμε λίγο της συμπεριφορά μας» προσθέτει. 


Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM