Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη που ενδέχεται να φτάσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου νωρίτερα από το προβλεπόμενο, θα είναι «ολέθρια» για τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού Ωκεανού, απειλώντας με αφανισμό ολόκληρες χώρες λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Τα κράτη του Ειρηνικού είναι παραδοσιακά το «βαρόμετρο» τής κλιματικής κρίσης, καθώς πτήττονται από σοβαρές παλλίροιες, καταστροφικούς κυκλώνες και επικίνδυνα επεισόδια ξηρασίας, κλιματικά επεισόδια που αναμένεται να αυξηθούν τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση, όσο συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Η έκθεση του IPCC είναι πολύ ανησυχητική» αναφέρει ο Satyendra Prasad, πρέσβης των νησιών Φίτζι στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας: «βρίσκεται πέρα από τα όρια που προβλέπαμε. Και φέρνει στο προσκήνιο το ολέθριο σενάριο για την άνοδο της στάθμης των υδάτων του Ειρηνικού, την καταστροφή των χαμηλού υψομέτρου περιοχών και πιθανώς την απώλεια ολόκληρων χωρών εντός του αιώνα. Τα χρονικά περιθώρια για όλα αυτά σίγουρα επισπεύδονται πάρα πολύ».
Σημειώνεται πως στη νέα έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος προβλέπει πως η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ό,τι θεωρείτο και επιδεινώνεται ταχύτερα από τις επιστημονικές εκτιμήσεις.
Στην έκθεση παρουσιάζονται πέντε σενάρια βάσει των διαφόρων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Βάσει του χειρότερου με τις υψηλές και υψηλότερες εκπομπές, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να φτάσει τους 3,6 και 4,4 βαθμούς Κελσίου αντιστοίχως, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το τέλος του αιώνα.
Σύμφωνα με την έκθεση κάθε επιπλέον μισός βαθμός υπερθέρμανσης προκαλεί ευδιάκριτα ορατές αυξήσεις στην ένταση και τη συχνότητα καυσώνων, καταιγίδων, ξηρασιών και λογής ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.
Βεβαίως, όπως υπενθυμίζει ο Prasad, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι αισθητές εδώ και χρόνια στον Ειρηνικό.
«Καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες σημειώνονται με αξιοσημείωτη συχνότητα: Επεισόδια που κάποτε συνέβαιναν κάθε 50 έως 100 χρόνια, τώρα συμβαίνουν κάθε δέκα. Ως εκ τούτου, ο καθένας μπορεί να εικάσει πως οι καταστροφικές καταιγίδες, οι υπερ - κυκλώνες, η παρατεταμένη ξηρασία θα εμφανίζονται πολύ πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση στα μικρά νησιά του Ειρηνικού» εξηγεί.
«Αν εξετάσουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις, τα έθνη του Ειρηνικού είναι τα σοβαρότερα πληττόμενα πιθανώς περισσότερο από οπουδήποτε αλλού» αναφέρει ο δρ Nikola Casule επικεφαλής έρευνας της Greenpeace Australia Pacific.που υπογραμμίζει τη κατάφωρη κλιματική αδικία που συντελείται στην περιοχή του Ειρηνικού που είναι από τις πιο «φειδωλές» σε εκπομπές άνθρακα, αλλά βιώνει τις σοβαρότερες και τις πιο πρώιμες επιπτώσεις.
«Αναμένεται να δούμε μεγαλύτερη αλατοπεριεκτικότητα, αναμένεται να δούμε άνοδο της στάθμης των νερών που θα σημαίνει πως σημαντικά μέρη περιοχών όπως τα Κιριμπάτι, Βανουάτου, νησιά του Σολωμόντα θα γίνουν μη κατοικήσιμα» προσθέτει ο ίδιος.
Με πληροφορίες από Guardian