Μειώθηκε για πρώτη φορά ο πληθυσμός των λευκών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρωτοποριακά νέα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το αμερικανικό γραφείο απογραφής.
Συνολικά, ο λευκός πληθυσμός μειώθηκε κατά 8,6% από το 2010, ανέφερε το γραφείο την Πέμπτη. Οι μη Ισπανόφωνοι λευκοί αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 58% του πληθυσμού της Αμερικής.
Το 2010 αποτελούσαν το 63,7% του πληθυσμού. Είναι δε, η πρώτη φορά που ο λευκός ισπανόφωνος πληθυσμός μειώθηκε κάτω από το 60%, από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων απογραφής.
Παράλληλα, υπήρξε σημαντική ανάπτυξη μεταξύ των μειονοτικών ομάδων την τελευταία δεκαετία. Ο ισπανόφωνος ή Λατίνος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 23%, ενώ ο πληθυσμός των Ασιατών αυξήθηκε πάνω από το 35%. Ο πληθυσμός των Μαύρων αυξήθηκε επίσης περισσότερο από 5,6%.
«Ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι πολύ πιο πολυφυλετικός και πολύ πιο φυλετικά και εθνοτικά διαφορετικός από ό, τι είχαν δείξει οι μετρήσεις μας στο παρελθόν», δήλωσε ο Νίκολας Τζόουνς, αξιωματούχος του Γραφείου Απογραφής.
Τα δεδομένα υπογραμμίζουν όσα όσα διακυβεύονται πλέον, καθώς τα κυβερνητική σώματα ξεκινούν τη διαδικασία χάραξης πολιτικών χαρτών, που θα ισχύσουν για την επόμενη δεκαετία.
Βασισμένοι στα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, οι γερουσιαστές σε όλη τη χώρα θα «σκαλίσουν» τις 435 περιοχές της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς και πολιτειακές και νομοθετικές περιφέρειες.
Αυτοί οι χάρτες θα μπορούσαν να αμβλύνουν την πολιτική φωνή των ίδιων των μειονοτικών ψηφοφόρων που οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Οι πολιτείες που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην Αμερική, όπως μετρήθηκαν από τον αντίστοιχο δείκτη του γραφείου, ήταν η Χαβάη, η Καλιφόρνια, η Νεβάδα, το Τέξας, το Μέριλαντ, η Περιφέρεια της Κολούμπια, το Νιου Τζέρσεϊ και η Νέα Υόρκη.
Στο Τέξας, ο λευκός και ο ισπανόφωνος ή Λατίνος πληθυσμός είναι αρκετά κοντά. Οι λευκοί αποτελούν το 39,7% του πληθυσμού, ενώ οι Ισπανοί και οι Λατίνοι το 39,3%. Το γραφείο είπε επίσης ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσδιορίστηκαν ως πολυφυλετικοί.
Συνολικά, ο πληθυσμός της Αμερικής αυξήθηκε κατά 7,4% την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας τη δεύτερη πιο αργή αύξηση στην ιστορία των ΗΠΑ. Συγκριτικά, ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 9,7% μεταξύ 2000 και 2010.
Οι περιοχές όπου υπάρχει μετρό σε όλη τη χώρα είναι, επίσης, υπεύθυνες για σχεδόν όλη αυτή την ανάπτυξη, δήλωσε ο Marc Perry, ανώτερος δημογράφος στο γραφείο απογραφής.
«Κατά μέσο όρο, οι μικρότερες κομητείες έτειναν να χάνουν πληθυσμό και οι πιο πολυπληθείς κομητείες τείνουν να αυξάνονται», είπε.
Οι Αμερικανοί συνέχισαν να μεταναστεύουν προς τα νότια και τα δυτικά εις βάρος των μεσοδυτικών και βορειοανατολικών πολιτειών, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής ήταν το Φοίνιξ, όπου ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 11,2% την τελευταία δεκαετία.
Η πόλη της Αριζόνα ξεπέρασε τη Φιλαδέλφεια για να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στην Αμερική. Η μεγαλύτερη πόλη στην Αμερική παραμένει η Νέα Υόρκη, η οποία αυξήθηκε σε 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους, αύξηση 7,7% σε σχέση με την τελευταία δεκαετία.
«Πολλές κομητείες εντός των περιοχών του μετρό είδαν ανάπτυξη, ειδικά εκείνες στο νότο και τη δύση. Ωστόσο, όπως έχουμε δει στις ετήσιες εκτιμήσεις για τον πληθυσμό μας, το έθνος μας αυξάνεται πιο αργά από ό, τι στο παρελθόν», δήλωσε ο Perry.
Επισήμανε ακόμα, ότι αυτή η μείωση είναι εμφανής σε τοπικό επίπεδο, όπου περίπου το 52% των κομητειών στις Ηνωμένες Πολιτείες είδαν ότι οι πληθυσμοί στην απογραφή του 2020 μειώθηκαν από τους αντίστοιχους του 2010».
Με πληροφορίες του Guardian