Οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης 5% για το έτος χωρίς να βασίζεται στις αγροτικές και ενεργειακές εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο.
Ο Zhao Chenxin, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, ανέφερε ότι η εγχώρια παραγωγή γεωργικών και ενεργειακών προϊόντων, μαζί με εισαγωγές από χώρες εκτός ΗΠΑ, αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. «Ακόμα κι αν δεν αγοράζουμε δημητριακά από τις ΗΠΑ, δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η επισιτιστική μας ασφάλεια», δήλωσε.
Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας επιχείρησαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, δεσμευόμενοι για ενίσχυση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Ο Zhao σημείωσε πως οι εισαγωγές από ΗΠΑ είναι κυρίως ζωοτροφές, οι οποίες μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, ενώ ακόμα και σε περίπτωση διακοπής εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, η επίπτωση θα είναι περιορισμένη.
Το 2023, οι ΗΠΑ εξήγαγαν περίπου 33 δισ. δολάρια σε αγροτικά προϊόντα και 15 δισ. σε ενέργεια στην Κίνα. Ωστόσο, το μερίδιό τους μειώθηκε σημαντικά, με χώρες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή να κερδίζουν έδαφος. Η συμμετοχή των ΗΠΑ στις κινεζικές αγροτικές εισαγωγές έπεσε στο 13,5% το 2023 (από 20,7% το 2016), ενώ της Βραζιλίας αυξήθηκε στο 25,2%.
Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ για νέες συνομιλίες, η Κίνα δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ψευδείς ισχυρισμούς περί διαλόγου. Η κυβέρνηση του Πεκίνου υπογραμμίζει ότι η κατάργηση των δασμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις.
Οι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ξεπερνούν πλέον το 100%, γεγονός που έχει μειώσει τις εμπορικές ροές και έχει προκαλέσει προσωρινές απολύσεις σε κινεζικά εργοστάσια. Ωστόσο, ο Zhao διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο παραμένει «απόλυτα βέβαιο» για την επίτευξη του στόχου 5%, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις.
Ο υφυπουργός Εμπορίου, Sheng Qiuping, δήλωσε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Απρίλιο παρά τον εμπορικό πόλεμο. Οι αρχές σχεδιάζουν μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και οικονομικής σταθερότητας, περιλαμβανομένων κινήτρων για εξαγωγείς και υποστήριξης εγχώριων πωλήσεων.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Zou Lan, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων και αύξηση ρευστότητας για τις τράπεζες, ενώ θα διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία του γουάν.
Το Υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων σχεδιάζει πολιτικές για ενίσχυση της απασχόλησης αποφοίτων, με επιδοτήσεις για κρατικές επιχειρήσεις και κίνητρα για νέες προσλήψεις. Η αστική ανεργία βρίσκεται στο 5,2%, ενώ στους νέους φτάνει το 16,5%.
Όπως σχολίασε η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Oxford Economics: «Η σταθερότητα της απασχόλησης είναι η απόλυτη προτεραιότητα, ακόμα και πάνω από τα εμπορικά πλήγματα».
Με πληροφορίες από Financial Times