Μέσα στο καταφύγιο ορφανών ελεφάντων της Κένυας - Το πρώτο από αυτόχθονες

Μέσα στο καταφύγιο ορφανών ελεφάντων της Κένυας - Το πρώτο από αυτόχθονες Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: amivitale/Insgtagram
0

Στα βουνά της βόρειας Κένυας, μια κοινότητα των ημι-νομάδων Σαμπούρου έχει φτιάξει ένα καταφύγιο για τους ορφανούς ελέφαντες


Το Reteti διακρίνεται όχι μόνο για τον υψηλό σκοπό του απέναντι στα ορφανά ευφυή αυτά θηλαστικά τα οποία σώζει, μεγαλώνει και αναλαμβάνει να ενσωματώσει στην άγρια φύση, αλλά και για μια ιδιαίτερη πρωτιά, καθώς είναι το πρώτο «ορφανοτροφείο» ελεφάντων που φτιάχτηκε και λειτουργεί από αυτόχθονες

Και αυτό αποτελεί βασική ιδιαιτερότητα καθώς το καταφύγιο ελεφάντων καταργεί τα στερεότυπα, επανακαθορίζοντας τον τρόπο διαχείρισης της άγριας ζωής. 

Τα ορφανά ελεφαντάκια μεγαλώνουν με ανθρώπους μιας φυλής που είναι συνδεδεμένη με τη φύση και ζει μέσα της, μαθαίνοντας να παραμένουν άγρια ώστε κάποια μέρα να μπορούν να ενταχθούν στις ελεύθερες αγέλες


Η Mary Lengees είναι μία από τις πρώτες γυναίκες φροντίστριες ελεφάντων στο Ρετέτι που, μεταξύ άλλων, ασχολείται με τη Σουγιάν. Την πρώτο «ένοικο» του καταφυγίου που διασώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 σε ηλικία μόλις τεσσάρων εβδομάδων. 

«Όταν ήμουν μικρός, πρώτα φρόντιζα τα μωρά κατσικάκια, μετά τις κατσίκες, μετά οι γονείς μου με αναβάθμισαν να φροντίζω τις αγελάδες. Μετά πήγα σχολείο. Είμαι τόσο χαρούμενος που μεγάλωσα τις αγελάδες της οικογένειάς μου και τώρα μεγαλώνω ελεφαντάκια, είναι υπέροχο. Και κάθε φορά που γυρίζω σπίτι, το χωριό με ρωτάει ονομαστικά για κάθε ελέφαντα τι κάνει», παραδέχεται ο Rimland Lemojong που στη φωτογραφία φαίνεται να παίζει με τον Ποκότ, ένα επτά μηνών αρσενικό.

World Elephant Day: inside Kenya’s first indigenously run sanctuary for orphans Facebook Twitter
Ο Rimland Lemojong παίζει με τον Ποκότ - Πηγή φωτογραφίας: amivitale/Insgtagram

Μια άλλη φροντίστρια, η Ναόμι δέχεται την «αγκαλιά» της μικρής Ναντασουάτ. Όπως λένε οι γνωρίζοντες, η εκδήλωση τρυφερότητας είναι μια κοινή συμπεριφορά των ελεφάντων για να εκφράσουν οικειότητα και αίσθηση άνεσης. 
 

Αρχικά, στην κοινότητα δεν υπήρχε μέριμνα για θέσεις εργασίας για γυναίκες. Ωστόσο, αυτή είναι άλλη μια επιτυχία του καταφυγίου, καθώς ανέδειξε νέες προοπτικές για τα κορίτσια της κοινότητας, ανοίγοντας τον δρόμο στην εργασία και την επαγγελματική προοπτική. 

«Πριν φοβόμουν τα άγρια ζώα, ιδίως τους ελέφαντες, όμως τώρα τους βλέπω διαφορετικά» παραδέχεται η Sasha L Dorothy που φαίνεται να βοηθά στη σίτιση των μωρών ελεφάντων με ένα πελώριο μπιμπερό. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η ομάδα του Ρετέτι έχει διασώσει πάνω από 35 ελέφαντες, εκ των οποίων οι 10 έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άγρια φύση της Κένυας. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM