Πρίγκιπας Κάρολος για τις φωτιές στην Ελλάδα: «Είναι σπαρακτικό, ένας εφιάλτης»

Πρίγκιπας Κάρολος για τις φωτιές στην Ελλάδα: «Είναι σπαρακτικό, ένας εφιάλτης» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο πρίγκιπας Κάρολος περιγράφει σε άρθρο του πόσο τον συγκλόνισαν οι πρόσφατες καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για σπαρακτική εικόνα και έναν εφιάλτη. 

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έκανε εκτενή αναφορά στις πυρκαγιές στη χώρα μας, σε άρθρο που έγραψε στην Daily Mail για την κλιματική αλλαγή.   

«Λόγω οικογενειακών δεσμών, πάντα ένιωθα ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Πέρα από τη γοητεία των τοπίων, της ιστορίας και του πολιτισμού της, τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί», ξεκινά το άρθρο του ο πρίγκιπας Κάρολος, σημειώνοντας ότι με συγκίνηση αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 

«Είναι σπαρακτικό να βλέπω τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα, την Τουρκία και τώρα την Ιταλία, που κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία στην Ευρώπη. Είναι ένας εφιάλτης να βλέπω τον άλλοτε γαλάζιο ουρανό πάνω από την Πελοπόννησο, την Αττική και την Εύβοια να γίνεται πορτοκαλί, καθώς οι άγριες φλόγες κατάπιναν χιλιόμετρα των διάσημων τοπίων της χώρας και πάνω από 100.000 εκτάρια δασικών και αγροτικών εκτάσεων, προκαλώντας τραγική απώλεια ζωής, τραυματισμούς και εκτεταμένη καταστροφή των σπιτιών και των μέσων βιοπορισμού τόσο πολλών ανθρώπων», γράφει ο πρίγκιπας. 

«Άκουσα αναφορές από Βρετανούς πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί για να βοηθήσουν, που λένε ότι ποτέ δεν έχουν ξαναδεί τέτοιες φωτιές. Μπορώ μόνο να φανταστώ ότι το ίδιο θα λένε οι συνάδελφοί τους που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές στην Καλιφόρνια και από τη Δυτική Ακτή έως τα λιβάδια του Καναδά», συμπληρώνει. 

Ο πρίγκιπας Κάρολος στη συνέχεια κάνει αναφορά στην τροπική καταιγίδα στην Αϊτή, μετά τον φονικό σεισμό όπως και τις φωτιές, τις πλημμύρες και την ξηρασία στην Αυστραλία. «Ο πλανήτης μας είναι σε κρίση και, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι, καμία χώρα δεν είναι άτρωτη», υπογραμμίζει. 

«Προσπάθησα πριν από πολλά χρόνια να προειδοποιήσω για τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, ειδικά για τις μελλοντικές γενιές και για τον φυσικό κόσμο από τον οποίο εξαρτόμαστε, μη λαμβάνοντας σοβαρά αυτά που λένε οι επιστήμονες», τονίζει. 

Οι προβλέψεις της ειδικής έκθεσης του πάνελ του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητες, υπογραμμίζει ο πρίγκιπας Κάρολος. «Αν δεν αναλάβουμε άμεση και επείγουσα δράση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 89% τα ακραία γεγονότα που συνέβαιναν μία φορά κάθε αιώνα, να συμβαίνουν κάθε χρόνο», συμπληρώνει. 

Αυτό, συνεχίζει, πρέπει να αποτελέσει ένα «καμπανάκι» ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε ευθέως και γρήγορα την πρόκληση, εμείς και ο κόσμος όπως τον ξέρουμε είμαστε καταδικασμένοι», προειδοποιεί. 

«Οι Βρετανοί πυροσβέστες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά πρέπει όλοι μας να σπεύσουμε στην πρώτη γραμμή για να καταπολεμήσουμε συνολικά την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι απολύτως κρίσιμος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας, μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας με κυβερνήσεις, ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Δεν έχουμε εναλλακτική. Πρέπει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε στον λίγο χρόνο που μας απομένει, για να αποφύγουμε την τεράστια κλιματική καταστροφή που έχει ήδη αρχίσει να δείχνει το πρόσωπό της με τους πιο τρομακτικούς τρόπους, πιο πρόσφατα στη Μεσόγειο», τονίζει ακόμη στο άρθρο του ο πρίγκιπας Κάρολος.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM