ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Φεστιβάλ Βενετίας: Δύο Αφγανές κινηματογραφίστριες προειδοποιούν πως μια χώρα χωρίς πολιτισμό θα χάσει την ταυτότητά της

Φεστιβάλ Βενετίας: Δύο Αφγανές κινηματογραφίστριες προειδοποιούν ότι μια χώρα χωρίς πολιτισμό θα χάσει την ταυτότητά της Facebook Twitter
Οι Αφγανές σκηνοθέτριες Sahraa Karimi και Sarah Mani/AP
0

Δύο Αφγανές κινηματογραφίστριες που διέφυγαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν κάνουν έκκληση να μην ξεχάσει ο κόσμος τον Αφγανικό λαό και να υποστηρίξει τους καλλιτέχνες του.

Προειδοποίησαν δε, ότι μια χώρα χωρίς πολιτισμό θα χάσει τελικά την ταυτότητά της.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διοργάνωσε μια συζήτηση σήμερα όπου μίλησαν η Sahraa Karimi, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Οργανισμού Κινηματογράφου του Αφγανιστάν και η σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ Sahra Mani, η οποία παρουσιάζει ένα έργο στην έκθεση κινηματογραφικής αγοράς της Βενετίας.

Η Karimi με πόνο μίλησε στους δημοσιογράφους για τη δική της απόδραση. Είχε λίγες ώρες για να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει. Όλα χάθηκαν μετά την ολοκλήρωση της ανακατάληψης της χώρας της από τους Ταλιμπάν.

Ανέφερε πολυάριθμες ταινίες που ήταν σε διαδικασία παραγωγής, μίλησε για εργαστήρια κινηματογράφου που είχαν οργανωθεί, συμβόλαια για εξοπλισμό και είπε ότι οι Αφγανοί σκηνοθέτες γίνονται όλο και πιο ευπρόσδεκτοι στα διεθνή φεστιβάλ ταινιών. Η ίδια η Karimi είχε παρουσιάσει μια ταινία στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2019.

«Ήταν το όνειρό μας να αλλάξουμε την αφήγηση για το Αφγανιστάν, επειδή κουραστήκαμε από αυτά τα κλισέ για τη χώρα μας», είπε.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ταινίες και να πούμε τις ιστορίες μας από διαφορετικές οπτικές γωνίες, για να δείξουμε την ομορφιά της χώρας μας».

Όλα αυτά όμως, όπως είπε έχουν χαθεί και η αναπτυσσόμενη κοινότητα κινηματογράφου της χώρας είτε διέφυγε είτε κρύφτηκε, με τα αρχεία της να βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

«Φανταστείτε μια χώρα χωρίς καλλιτέχνες, μια χώρα χωρίς κινηματογραφιστές. Πώς μπορούν να υπερασπιστούν την ταυτότητά της;» διερωτήθηκε η Karimi.

«Ίσως δεν είμαστε πρεσβευτές με την έννοια της πολιτικής, αλλά είμαστε πρεσβευτές για τις ιστορίες μας, είμαστε πρεσβευτές της ταυτότητάς μας.

»Είμαστε εκείνοι οι άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν την ταυτότητά μας στον κόσμο, μέσω των ταινιών μας, μέσω της μουσικής μας, μέσω των έργων μας. Αλλά τώρα είμαστε άστεγοι».

Η Karimi είπε ότι αποφάσισε να φύγει το πρωί της 15ης Αυγούστου, με λίγες μόνο ώρες, στη διάθεσή της, για να πάρει «την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής σου: μείνε ή φύγε».

Είπε ότι μαζί της έφυγαν και ορισμένο από τους νεότερους και λαμπρότερους εκπροσώπους της τέχνης. Χιλιάδες όμως πολλά υποσχόμενοι κινηματογραφιστές δεν μπόρεσαν να διαφύγουν και τώρα διαγράφουν την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δική τους ασφάλεια και κρύβονται.

Η Mani είπε ότι ακόμη και υπό τη διεφθαρμένη διακυβέρνηση της ανατραπείσας εξουσίας στο Αφγανιστάν, είχε παραμείνει στη χώρα, παρά τους καθημερινούς κινδύνους για την ασφάλειά της και τις καθημερινές ταλαιπωρίες με διακοπές ρεύματος και ίντερνετ, επειδή ήθελε να ξαναχτίσει τη χώρα και να ξαναρχίσει την πολιτιστική της ζωή.

«Μείναμε. Ήμασταν αισιόδοξοι», είπε. Αλλά με την ανακατάληψη των Ταλιμπάν, τώρα «σημαίνει ότι δεν έχουμε τίποτα για να πολεμήσουμε. Χάσαμε τα πάντα».

Με πληροφορίες του AP

Πολιτισμός
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ