Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το ενδεχόμενο για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε εκπαιδευτικούς και ιερείς, αν χρειαστεί.
Τονίζοντας πως και στις δύο περιπτώσεις είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι μπορεί να επεκταθεί και σε αυτές τις κατηγορίες η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Στο μεταξύ, υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ένοπλες δυνάμεις, ιερείς και εκπαιδευτικούς τάχθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε:
«Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι έτσι και αλλιώς υπαρκτές παντού, σε ότι αφορά τη ζωή και την εργασία στη δημόσια σφαίρα. Ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι πάντα μία επιλογή που την έχουμε υπόψη μας. Υπάρχει για όλους και για τους εκπαιδευτικούς αν υπάρχει ανάγκη, παρότι εκεί τα ποσοστά είναι εξαιρετικά υψηλά».
Για τα παιδιά, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει πλάνο» για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. «Αν χρειαστεί θα κάνουμε επέκταση για ανθρώπους που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς, οπουδήποτε παρατηρείται συνωστισμός και έρχονται σε επαφή με κόσμο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην ξανακλείσει η οικονομία. «Κι αν αυτό που πρέπει είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού, θα το κάνουμε», συνέχισε.
Σε ερώτηση για το αν αυτή η επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών αφορά και τους ιερείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα εξεταστεί παντού, ακόμη και για εκεί (την εκκλησία), παρότι έχουμε και εκεί πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι ένα εργαλείο δημόσιας υγείας και υπογράμμισε ότι «πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο στενός κρατικός παράγοντας».
Στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας στις ένοπλες δυνάμεις, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ιερείς. «Είναι δυνατόν να μην ζητάμε “πράσινο διαβατήριο” από έναν ιερωμένο που συγχρωτίζεται με ένα ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες; Οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου», συμπλήρωσε.