«Φάρσα» η αποστολή SMS για δήθεν επιστράτευση - Εξιχνιάστηκε η υπόθεση, δικογραφία για 10 άτομα

«Κακόγουστη φάρσα» η αποστολή SMS για δήθεν επιστράτευση - Εξιχνιάστηκε η υπόθεση, δικογραφία για 10 άτομα	Facebook Twitter
Εξιχνιάστηκε η υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων, με τα SMS που δέχτηκαν πολλοί στα κινητά πέρυσι για δήθεν επιστράτευση - Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Μετά από συστηματικές έρευνες ενός χρόνου, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε τελικά η υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων, που είχε αναστατώσει πολλούς πολίτες πέρσι το καλοκαίρι, καθώς δέχονταν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, για δήθεν επιστράτευση, τα οποία τους καλούσαν να παρουσιαστούν.

Όπως αποδεικνύεται επρόκειτο για μια κακόγουστη φάρσα, στην οποία όμως εμπλέκονται συνολικά δέκα άτομα, τα οποία είχαν γίνει πονοκέφαλος για τις αρχές ασφάλειας, αφού ενέπλεκαν στρατό, αστυνομία και άλλες υπηρεσίες.

Πρόκειται για Έλληνες διαφόρων ηλικιών, (από 21 έως 60 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και ήδη η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης και αναμένονται ασκήσεις διώξεων από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που αφορούσε σε παραπλανητικά μηνύματα κειμένου (sms), τα οποία έλαβε μεγάλος αριθμός πολιτών το καλοκαίρι του 2020, εμφανίζοντας ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, τα SMS είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιασθούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης.

«Κακόγουστη φάρσα» η αποστολή SMS για δήθεν επιστράτευση - Δικογραφία για 10 άτομα	Facebook Twitter
Φύλλο πορείας καλούνταν να παραλάβουν οι αποδέκτες του ψευδούς μηνύματος

Επειδή πολλοί ήταν εκείνοι που θορυβήθηκαν και ανέφεραν τα περιστατικά στην Αστυνομία, προκειμένου να μην εξαπατώνται οι πολίτες, είχαν εκδοθεί και σχετικά δελτία τύπου - ανακοινώσεις, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, τον Ιούλιο του 2020.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της διερεύνησης, είχε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων (SMS), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας).

Ακολούθησε πολύμηνη, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή - ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των 10 κατηγορουμένων ως αποστολείς των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά: «Δυστυχώς, ο Παναγιώτης δεν θα είναι το τελευταίο θύμα» λέει ο πατέρας του

Ελλάδα / Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά: «Δυστυχώς, ο Παναγιώτης δεν θα είναι το τελευταίο θύμα» λέει ο πατέρας του

Ο Παναγιώτης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα του, είχε επιστρέψει σπίτι τα μεσάνυχτα, άφησε το μηχανάκι του και πήρε το αυτοκίνητο της μητέρας του, πιστεύοντας ότι έτσι θα ήταν πιο ασφαλής
LIFO NEWSROOM
Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά: «Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν»

Ελλάδα / Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά: «Πέρασε το STOP, βγήκε στο αντίθετο ρεύμα και τον χτύπησε μετωπικά»

«Με έχει πάρει ο αντιστράτηγος της Κρήτης και μου έχει πει ”να φύγει η δικογραφία όπως πρέπει να φύγει και να μπει αυτό το ρεμάλι στη φυλακή”» υποστηρίζει ο πατέρας του 22χρονου θύματος
LIFO NEWSROOM