Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων

Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων Facebook Twitter
Στήλες που απεικονίζουν τη θεά Χάθορ. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
0

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια σειρά από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στη τελετουργική λατρεία της θεάς Χάθορ. Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων βρήκε τα αντικείμενα στην αρχαία πόλη Μπούτο στην επαρχία Kafr El-Sheikh, βόρεια του Καΐρου.

Η Χάθορ ήταν η αιγυπτιακή θεά του ήλιου, του ουρανού, των νεογέννητων και των νεκρών. Αντιπροσώπευε όλους τους ρόλους που αναλάμβανε η γυναίκα ως σύζυγος, μητέρα, κόρη κ.λ.π. Ήταν η θεά της τέχνης, της μουσικής, του χορού, του ποτού και έτσι έγινε η προστάτιδα των εορτασμών. Ως θεά της αγάπης και της γονιμότητας βοηθούσε τις αδελφές ψυχές να ενωθούν, επέβλεπε τη σύλληψη και βοηθούσε στο μεγάλωμα των παιδιών.

Υπήρξε προστάτιδα του εμπορίου και των μακρινών τόπων όπου υπήρχαν ορυχεία τυρκουάζ, χαλκού και μαλαχίτη. Η θεά είχε ιδιαίτερη σχέση με τον μαλαχίτη και με τον λάπις λάζουλι. Επειδή τα ορυκτά αυτά χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κοσμημάτων ή για να βάφουν οι γυναίκες τα βλέφαρά τους, η Χάθορ υπήρξε θεά της ομορφιάς.

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου και λατρευόταν τόσο από το λαό, όσο και από τους βασιλείς. Στην αρχαιότερη μορφή της απαντάται ως αγελάδα. Η πιο συνηθισμένη απεικόνισή της είναι ως γυναίκα με τον ηλιακό δίσκο στο κεφάλι της πλαισιωμένο από κέρατα αγελάδας. Στα χέρια της κρατά το Ανκ και το σκήπτρο.

«Είναι μία από τις σημαντικές ανακαλύψεις γιατί περιλαμβάνει τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτέλεση των καθημερινών θρησκευτικών τελετουργιών για τη θεά Χάθορ», δήλωσε ο Μοσταφά Βαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων του Αιγυπτιακού υπουργείου.

Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων Facebook Twitter
Οι επιγραφές που βρέθηκαν περιλάμβαναν τα ονόματα των Φαραώ της 26ης δυναστείας. Φωτο: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης μικρά πήλινα αγάλματα της θεάς Ταβερέτ, η οποία σχετίζεται με τον τοκετό, και αρκετά άλλα έργα τέχνης. Ανάγλυφα από ελεφαντόδοντο δείχνουν σκηνές από την καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που κουβαλούσαν προσφορές, καθώς και εικόνες πουλιών, ζώων και φυτών. Ένας μερικώς διατηρημένος πίνακας απεικονίζει έναν βασιλιά που τελετουργεί στον ναό.

Το συγκρότημα του ναού έχει επίσης ένα μπάνιο με μπανιέρα, μια μικρή λεκάνη και ένα δοχείο που χρησιμοποιούσαν για τη θέρμανση του νερού. Το μπάνιο ήταν εξοπλισμένο με ένα απλό σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων για τη μεταφορά γλυκού νερού και την απομάκρυνση των λυμάτων.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ιερογλυφικές επιγραφές, πέντε τίτλους του βασιλιά Ψαμμήτιχου Α΄ της Αιγύπτου που ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Φαραώ της Αιγύπτου από την 26η δυναστεία. Ήταν ο Φαραώ που ενοποίησε ξανά την Αίγυπτο σε ενιαίο ισχυρό βασίλειο μετά τον κατακερματισμό της χώρας λόγω της κατάκτησης των Ασσυρίων.

Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει ένα καθαρό χρυσό μάτι του Ρα, καθώς όπως αναφέρεται η Χάθορ ήταν το μάτι του Ρα. Μια άλλη ανακάλυψη στο σημείο ήταν μια «καρέκλα μητρότητας», κατάλληλη για την ιδιότητα της Χάθορ ως θεάς γονιμότητας.

Η πόλη Μπούτο ήταν η πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου, του βόρειου τμήματος του σύγχρονου έθνους, πριν ενωθεί με την Άνω Αίγυπτο γύρω στο 3100 π.Χ. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο λόφο των Φαραώ είναι πολύ πιο πρόσφατα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM