Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου θα φέρει ακραίους καύσωνες το 2100

Βραζιλία: Επιστήμονες προειδοποιούν για ακραίους καύσωνες, λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / PIXABAY
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για έκθεση περίπου 12 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων σε ακραίους καύσωνες το 2100, εξαιτίας της αύξησης της αποψίλωσης του δάσους στον Αμαζόνιο, κρούουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

«Η αποψίλωση σε μεγάλη κλίμακα του Αμαζονίου σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ακραίους καύσωνες», προειδοποιεί η έκθεση του Focruz, της υπηρεσίας αρμόδιας για τη δημόσια υγεία, του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE) και του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα των ερευνητών, το 2100 εκτιμάται ότι η θερμοκρασία στη βόρεια Βραζιλία θα αυξηθεί κατά 7,5 με 11,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις τρέχουσες θερμοκρασίες.

«Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στη βόρεια Βραζιλία θα εκτεθούν σε αυξημένο κίνδυνο θερμικού στρες», εξηγεί η έρευνα.

Το «θερμικό στρες» μπορεί να προκαλέσει «ψυχικά προβλήματα (…), προβλήματα αφυδάτωσης και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να απειλήσει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και να οδηγήσει στον θάνατο».

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα σημείο χωρίς επιστροφή μετά το οποίο η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου θα απειλήσει την επιβίωση των ανθρώπων. «Αν η αποψίλωση συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς, θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τον πολιτισμό», τονίζει ο Πάουλο Νόμπρε ερευνητής του INPE.

Η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου επιταχύνθηκε κατά πολύ από τον Ιανουάριο του 2019, υπό την προεδρία του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου. Από τον Αύγουστο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021, 8.712 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους καταστράφηκαν στον Αμαζόνιο.

Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, οι ερευνητές εξηγούν ότι ενδέχεται να επιδεινωθούν ραγδαία και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των κατοίκων της βόρειας Βραζιλίας, που είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, προκαλώντας φαινόμενα «μαζικής μετανάστευσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM
Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Κορυφαία πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Διεθνή / Κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια δημιουργούν «ιδιωτική συλλογικότητα» για να αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ

Ξεχωριστά από τη δημόσια διαφωνία, μια ομάδα ηγετικών πανεπιστημίων σχεδιάζει στρατηγικά στο παρασκήνιο την αντίδρασή της στον Λευκό Οίκο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal
LIFO NEWSROOM