ΔΝΤ: Διχασμός για τη γενική διευθύντρια Κ.Γκεοργκίεβα μετά τις αποκαλύψεις «μαγειρεμάτων» στην Παγκόσμια Τράπεζα

ΔΝΤ: Διχασμός για τη γενική διευθύντρια Κ.Γκεοργκίεβα μετά τις αποκαλύψεις «μαγειρεμάτων» στην Παγκόσμια Τράπεζα Facebook Twitter
Associated Press
0

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κατέληξε ούτε χθες σε απόφαση για το εάν θα παραμείνει στη θέση της Γενικής Διευθύντριάς του η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που κατηγορείται για παρατυπίες και πιέσεις για «μαγείρεμα» στοιχείων την περίοδο που υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα. 

Προσπαθούσαν να πείσουν την Κίνα

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει πως δεν θα δημοσιεύσει τις ετήσιες εκθέσεις “Doing Business” για το επενδυτικό κλήμα κάθε χώρας, επειδή διαπιστώθηκαν παρατυπίες και «αδικαιολόγητες πιέσεις», αφού αποκαλύφθηκε πως ανώτερα στελέχη πίεσαν το προσωπικό να αλλάξει τα δεδομένα, που συνδέονταν την κατάταξη της Κίνας και άλλων εθνών.

Ανάμεσα στα στελέχη που εμπλέκονται είναι και η τότε Διευθύνουσα Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν του Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα καθώς και ο τότε Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας, ανώτερα στελέχη τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της κ. Γκεοργκίεβα, πίεζαν οικονομολόγους για τη βελτίωση της κατάταξης της Κίνας το 2018. Την δεδομένη εποχή, η Γκεοργκίεβα και άλλοι προσπαθούσαν να πείσουν την Κίνα να υποστηρίξει την ενίσχυση της χρηματοδότησης της τράπεζας.

Διχασμένο το ΔΣ

Τα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είναι διχασμένα σε δύο στρατόπεδα, με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (που είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι) στην μία πλευρά, την ώρα που Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο τηρούν υποστηρικτική στάση και ευθυγραμμίζονται με την Κίνα και την Ρωσία στο ζήτημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times. 

Το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε εκ νέου το Σαββατοκύριακο με αντιπροσώπους της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale και με την κυρία Γκεοργκίεβα, όπως σημείωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε δελτίο Τύπου του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θεωρεί ότι έγινε «σημαντική πρόοδος». Το γεγονός παραμένει πάντως ότι παρά τα μπαράζ συνεδριάσεων, απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. 

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε σχετικά αίτημα της WSJ για σχόλιο ενώ ανάλογη ήταν και η στάση του κ. Κιμ. Η κα Γκεοργκίεβα από την πλευρά της δήλωνε στον απόηχο των αποκαλύψεων πως «διαφωνεί με τα ευρήματα και τις ερμηνείες» για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

«Έπρεπε» να βελτιώσουν την κατάταξη της Κίνας αλλάζοντας ακόμα και μεθοδολογία

Το 2018, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανυπομονούσαν να δουν την κατάταξή τους να βελτιώνεται και έτσι ο κ. Κιμ, η κα Γκεοργίεβα και το προσωπικό τους πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η μεθοδολογία της έκθεσης θα μπορούσε να τροποποιηθεί, ώστε να βελτιωθεί η κατάταξη της Κίνας, όπως σημειώνεται στην έρευνα που διεξήγαγε το δικηγορικό γραφείο WilmerHale.


Τελικά, η ομάδα εντόπισε τρία σημεία δεδομένων, που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να αυξήσουν τη βαθμολογία της Κίνας - για παράδειγμα, η Κίνα είχε ψηφίσει νόμο, που σχετίζεται με ασφαλείς συναλλαγές, όπως όταν κάποιος δανείζεται με εγγύηση. Το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας αποφάσισε ότι θα μπορούσε να ικανοποιήσει την ανώτερη διοίκηση, δίνοντας στην Κίνα σημαντική βελτίωση στη βαθμολογία της για τα νόμιμα δικαιώματα, αναφέροντας τον νόμο ως επαρκή λόγο. Οι υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας γνώριζαν ότι οι αλλαγές ήταν ακατάλληλες, αλλά «η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Doing Business με τους οποίους μιλήσαμε εξέφρασαν φόβους για αντίποινα», ανέφεραν τα ευρήματα της έρευνας.

Παρόλο που η διαδικασία συλλογής δεδομένων για την έκθεση είχε ολοκληρωθεί, οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας άνοιξαν ξανά τους πίνακες δεδομένων και άλλαξαν τα δεδομένα της Κίνας. Στο τέλος, αντί να καταταχθεί στην 85η θέση μεταξύ των χωρών του κόσμου, η Κίνα ανέβηκε στην 78η εξαιτίας των αλλαγών αυτών.

Μια σειρά μικρότερων αλλαγών που αναφέρονται λεπτομερώς στην έκθεση της έρευνας, επηρέασαν επίσης την κατάταξη του Αζερμπαϊτζάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. 

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ανήκουν συλλογικά σε κράτη μέλη και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ιδιοκτησίας και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα. Το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιβλέπει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα ευρήματα της έκθεσης.

Με πληροφορίες από Financial Times, Wall Street Journal. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Διεθνή / Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Υποστηρικτές της τρανς φυλακισμένης Zoe Watts συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο ζητώντας να μεταφερθεί σε γυναικεία πτέρυγα φυλακών για την ασφάλειά της
LIFO NEWSROOM
Νότια Κορέα: Οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε τοίχους με συρματοπλέγματα για να συλλάβουν τον έκπτωτο πρόεδρο

Διεθνή / Νότια Κορέα: Οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε τοίχους και έκοψαν συρματοπλέγματα για να συλλάβουν τον έκπτωτο πρόεδρο

Η αστυνομία προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο επίσημο γραφείο του Γιουν για να τον συλλάβει, αλλά εμποδίστηκε από την υπηρεσία ασφαλείας του
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM