Φυλακισμένος χωρίς καταδίκη από το 2017, ο Τούρκος φιλάνθρωπος και ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά λέει ότι αισθάνεται σαν εργαλείο στις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορήσει μια ξένη συνωμοσία στην εσωτερική διαμάχη ενάντια στην άστατη κυριαρχία του.
Ένας θλιμμένος και γενειοφόρος διανοούμενος που κάποτε προστάτευε τον πολιτισμό και τις τέχνες, ο 64χρονος Καβαλά εξαπολύει επίθεση στον Ερντογάν, έναν υποστηρικτή του πολιτικού Ισλάμ που κυβερνά την Τουρκία με μια ολοένα και πιο σκληρή πολιτική από το 2003, σχολιάζει το AFP.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον οποίο συμμετέχει η Τουρκία από το 1950, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την πρώτη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Άγκυρας εάν ο Καβαλά δεν αφεθεί ελεύθερος μέχρι το τέλος του μήνα.
Αντιμετωπίζοντας ένα μπαράζ κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και των προσπαθειών ανατροπής του κράτους, ο Καβαλά δεν έχει προσδοκίες ότι θα βγει σύντομα από το κελί του στη Κωνσταντινούπολη.
«Νομίζω ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από τη συνεχιζόμενη κράτησή μου είναι ότι καλύπτει την ανάγκη της κυβέρνησης να κρατήσει ζωντανή την ιδέα, ότι οι διαμαρτυρίες του Γκεζί (2013) ήταν αποτέλεσμα μιας ξένης συνωμοσίας», ανέφερε σε γραπτή, αγγλόφωνη απάντηση σε ερωτήσεις από το AFP.
«Δεδομένου ότι κατηγορούμαι ότι είμαι μέρος αυτής της συνωμοσίας, που φέρεται να οργανώθηκε από ξένες δυνάμεις, η απελευθέρωσή μου θα αποδυνάμωνε την εν λόγω "μυθοπλασία" και αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελε η κυβέρνηση».
Ο Καβάλα αναφέρεται στις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που ξέσπασαν ενάντια στα σχέδια να ανοίξουν ένα μικρό πάρκο κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που μετατράπηκε στην πρώτη σοβαρή πρόκληση για την κυριαρχία του Ερντογάν.
Ορισμένοι παρατηρητές βλέπουν τις διαμαρτυρίες του 2013, οι οποίες καταστάλθηκαν βίαια, ως την αρχική πηγή του αυταρχικού ρεύματος του Ερντογάν.
Ο Καβαλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες αυτές τον Φεβρουάριο του 2020, για να συλληφθεί εκ νέου προτού μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του και να ξαναβρεθεί στη φυλακή για υποτιθέμενους δεσμούς με το σχέδιο του πραξικοπήματος του 2016.
Γνώστης της ιστορίας, συγκρίνει την τρέχουσα υπόθεση εναντίον του, με τις κατηγορίες προδοσίας που αντιμετώπισε ο Γάλλος λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους στα τέλη της δεκαετίας του 1800, και τους Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ, ένα ζευγάρι Αμερικανών που εκτελέστηκε για κατασκοπεία το 1953, σε μία αμφιλεγόμενη υπόθεση.
«Υποθέτω ότι οι υποθέσεις εναντίον του Ντρέιφους και των Ρόζενμπεργκ ήταν καλύτερα προετοιμασμένες από τη δικιά μου» είπε ο Καβάλα.
Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να φυλακιστεί ισόβια χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε την τελευταία προειδοποίηση προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2019 για την απελευθέρωση του Καβαλά εν αναμονή της δίκης.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσαν να κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες και να οδηγήσουν τελικά στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Τουρκίας, ακόμη και της ιδιότητας της ως μέλος.
Αλλά ενώ ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Ερντογάν δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι οι απόψεις του για την Καβαλά έχουν αλλάξει.
Τον αποκαλεί «κόκκινο Σόρος της Τουρκίας», μια αναφορά στις αριστερές απόψεις του Καβαλά.
Ο ίδιος θεωρεί το Συμβούλιο της Ευρώπης την καλύτερη ελπίδα του για απελευθέρωση.
«Εάν ξεκινήσει η διαδικασία επί παραβάσει και αν η ζημιά που θα προκαλέσει θεωρείται ότι υπερτερεί των πολιτικών ωφελειών, που αναμένονται από τη συνέχιση της κράτησής μου, ίσως να αποφυλακιστώ» λέει ο ίδιος.
Ο Καβαλά, ο οποίος έχει πρόσβαση σε εφημερίδες και τηλεόραση στο κελί του, παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ρωτώντας αν ο Ερντογάν είναι έτοιμος να δεχτεί μια πιθανή εκλογική ήττα.
Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του «δεν θεωρούν ότι η απώλεια της εξουσίας είναι μια φυσιολογική συνέπεια οικονομικών προβλημάτων και πολιτικού ανταγωνισμού», είπε.
«Αντιλαμβάνονται την αλλαγή κυβέρνησης ως μια εξαιρετικά ανησυχητική πιθανότητα».
«Ανησυχώ ότι η πολιτική ένταση στην περιοχή μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές» καταλήγει.
Με πληροφορίες του AFP